28 apr. 2022 | 10:55

Toate telefoanele sunt vulnerabile: miliarde de telefoane au fost localizate cu precizie elvețiană, inclusiv ale CIA, NSA și nu numai

ACTUALITATE
Toate telefoanele sunt vulnerabile: miliarde de telefoane au fost localizate cu precizie elvețiană, inclusiv ale CIA, NSA și nu numai

La fel cum se întâmplă de obicei, o companie de care nu ai auzit niciodată, cu o tehnologie deloc accesibilă ”muritorilor de rând”, a atins performanța de a monitoriza fiecare pas a miliarde de posesori de telefoane mobile, din fiecare colț al lumii. Nici măcar agenții CIA sau NSA nu sunt privați de a fi spionați.

Anomaly Six sau A6 este cel mai recent contractor al guvernului american, o firmă obscură care se laudă cu abilitatea de a monitoriza miliarde de oameni de pe mapamond și de a identifica spioni printr-o apăsare de buton. La baza acestei performanțe, se află datele de localizare achiziționate de la o multitudine de companii care îți minează activitatea de pe mobil în scopuri monetare, începând cu Twitter.

Cum este posibil să fii localizat

Brendon Clark lucrează la Anomaly Six și a explicat, conform datelor obținute de The Intercept, că în spatele tehnologiei de localizare se află o combinație de algoritmi, începând cu datele agregate de rețelele de socializare și comercializate de Zignal Labs. Detaliile din spate sunt însă mai puțin relevante, fascinant este că, folosindu-se de aceste informații, guvernul american a putut să spioneze cu un efort minim forțele armate ale Rusiei, în timp ce se comasau la granița cu Ucraina. Într-o manieră similară, poate urmări submarine nucleare rusești.

Pentru a ilustra în practică faptul că tehnologia funcționează, Clark a demonstrat puterea din spatele tehnologiei dezvoltate de A6 pe spioni americani, agenți din cadrul NSA și CIA, folosindu-se de smartphone-urile acestora.

Ca referință, Anomaly Six este o companie fondată în 2018 de doi agenți specializați în inteligență militară, dar prezența sa online, chiar și la această oră, este una minimă. Site-ul companiei face o treabă foarte bună în a masca despre ce este vorba în propoziție, cu ce se ocupă compania. În același timp, însă, știe incredibil de multe despre tine, prin prisma faptului că achiziționează la prețuri modice acele date colectate de majoritatea aplicațiilor tale de pe telefon. Dacă înțelegi limba engleză, John Oliver a făcut o treabă foarte bună în a explica cum funcționează acest sistem de colectare și vânzare a informațiilor tale de pe mobil în clipul de mai jos.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele