18 apr. 2022 | 16:51

Ți-ai comandat astfel de produse pe internet? Așteaptă-te la ce e mai rău. Ce fel de probleme vei avea, de fapt

ACTUALITATE
Ți-ai comandat astfel de produse pe internet? Așteaptă-te la ce e mai rău. Ce fel de probleme vei avea, de fapt

Românii care au comandat diverse gadget-uri pe internet sau la reprezentanțelor companiilor trebuie să primească o veste proastă. Pe fondul măsurilor anti-Covid-19 din China, sunt mari șanse să apară întârzieri la livrări.

Concret, livrările unor produse Apple, precum și ale laptop-urilor Dell și Lenovo ar putea consemna întârzieri destul de însemnate. De vină pentru această situație ar putea fi cele mai recente măsuri pe care autoritățile de la Beijing le-au impus, cu scopul de a elimina noile focare de Covid-19 care au apărut în țară, în ultima perioadă.

Ce trebuie să știi, dacă te regăsești în această situație

China s-a lansat, în ultima vreme, într-un adevărat maraton împotriva noului coronavirus. S-au luat măsuri dintre cele mai dure, închizându-se chiar și autostrăzi sau porturi. De asemenea, s-au închis fabrici, iar acest lucru a generat o puternică perturbare pe lanțurile internaționale de aprovizionare, care se va resimți în întreaga lume, mai ales pe zona de tehnologie.

Astfel, marii producători sunt afectați, iar clienții finali s-ar putea confrunta cu întârzieri la comenzile efectuate.

Furnizorul Apple, Pegatron, a declarat săptămâna aceasta că își va suspenda fabricile din Shanghai și Kunshan unde, potrivit experților în lanțul de aprovizionare, produce iPhone 13, seria iPhone SE și alte modele vechi.

Quanta Computer, care produce aproximativ trei sferturi din Macbook-urile Apple la nivel global, a închis, de asemenea, operațiunile, ceea ce ar putea afecta livrările într-un mod și mai grav, au spus analiștii.

Până acum, per ansamblu, impactul final asupra lanțului de aprovizionare al Apple este incert și depinde de factori precum durata restricțiilor impuse de China.

”Apple ar putea lua în considerare transferul comenzilor de la Pegatron la Foxconn, dar ne așteptăm ca volumul să fie limitat din cauza problemei de logistică și a dificultății de ajustare a echipamentelor”, a declarat Eddie Han, un analist senior la Isaiah Research, din Taipei.

Producătorii de laptopuri ar putea avea, de asemenea, de suferit, inclusiv Compal Electronics, o companie din Taiwan care produce computere pentru Dell Technologies Inc și Lenovo Group din fabricile sale din Kunshan. Se estimează că aproximativ 50 la sută din producția de laptopuri Compal se află în Kunshan.