14 iul. 2022 | 10:55

„Templul științei”, Muzeul Naţional Tehnic „Dimitrie Leonida”, salvat de la desființare, pe ultima sută de metri

ACTUALITATE
„Templul științei”, Muzeul Naţional Tehnic „Dimitrie Leonida”, salvat de la desființare, pe ultima sută de metri

Muzeul Naţional Tehnic „Dimitrie Leonida” este un loc unic în București, dar și în țară. Din păcate, s-a aflat la un pas de a fi desființat, în pofida acestui amănunt deloc de neglijat și a importanței sale culturale.

Chiar și așa, problema mare să se fi rezolvat, de vreme ce Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a anunțat că va prelua muzeul și îl va reface conform cu standardele celor similare din Vest, pentru a servi drept „templu al științei”, în România.

Muzeul Naţional Tehnic „Dimitrie Leonida” va trece printr-o serie de modernizări

În 1909, omul de știință Dimitrie Leonida punea bazele acestui muzeu, având ca model Muzeul Transportului din Berlin. În momentul de față, Muzeul Naţional Tehnic „Dimitrie Leonida” deține nenumărate exponate valoroase, astfel că salvarea și reabilitarea acestuia nu are cum să fie altceva decât un eveniment de bun augur.

„Demersul se încadrează in obiectivul de mandat pe care mi l-am asumat de la bun început: să-i reîndrăgostim pe români și mai ales pe tineri de știință. Ne dorim un obiectiv de referință, de nivel european, după visul și planurile marelui inginer român Dimitrie Leonida. Am încredere că putem strânge legăturile între mediul românesc de cercetare și acest templu al tradiției românești în știință și tehnologie.

Am discutat încă de ieri cu colegul meu Virgil Popescu, Ministrul Energiei, despre acest proiect și îi mulțumesc domnului ministru pentru toată deschiderea manifestată, din primul moment, față de preluarea acestui important obiectiv de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – România”, a declarat ministrul Sebastian Burduja, într-un comunicat de presă.

În plus, ministrul a menționat că, în momentul de față, se află în discuții suplimentare, cu scopul de a clarifica situația patrimoniului muzeului, dar și detalii privind situația financiară, ca mai apoi să se ia o decizie, în acest sens.

„În ultimele zile, s-a scris despre situația dificilă a acestui loc care ar trebui să fie un templu al științei și tehnologiei românești, după modelele marilor muzee de profil din Vest. Este important de spus că nu s-a pus nicio clipă în discuție închiderea muzeului, dincolo de unele voci din spațiul public care au încercat să capitalizeze politic această temă. Cu toții ne dorim creșterea profilului primului și celui mai important muzeu tehnic din România. Și vom reuși acest lucru”, a adăugat ministrul Sebastian Burduja, conform sursei citate anterior.

muzeul-dimitrie-Leonida-bucuresti-2

Muzeul Naţional Tehnic „Dimitrie Leonida”.

Ce poți vedea aici:

– moara de apă cu „făcaie” (precursoarea turbinelor Pelton), a cărei construcție este atestată încă din secolul al XV-lea;
– macazul cu ac și inimă de lemn, imaginat pe la 1600 de minerii de la Brad;
– primul automobil aerodinamic, conceput de inginerul român Aurel Persu;
– machetele avioanelor cu care Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă s-au înscris printre pionierii construcțiilor aerospațiale;
– diferite utilaje fabricate de uzinele românești;
– pilă Karpen.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele