17 iun. 2022 | 10:35

Tehnologia viitorului: 12 idei pe cale să ne schimbe lumea – partea a doua

ACTUALITATE
Tehnologia viitorului: 12 idei pe cale să ne schimbe lumea – partea a doua

Tehnologiile emergente, cum ar fi roboții industriali, inteligența artificială și învățarea automată avansează într-un ritm rapid. Aceste evoluții pot îmbunătăți viteza, calitatea și costul bunurilor și serviciilor, dar înlocuiesc și un număr mare de lucrători. Tehnologia nu încetează să ne surprindă.

Lista noilor tehnologii crește în fiecare zi. Roboții, realitatea augmentată, algoritmii și comunicațiile ajută oamenii cu o serie de sarcini diferite. Aceste tehnologii au o bază largă în domeniul lor și sunt semnificative în capacitatea lor de a transforma afacerile existente și viețile personale. Au potențialul de a ușura viața oamenilor și de a îmbunătăți relațiile personale și de afaceri. Tehnologia devine mult mai sofisticată și aceasta are un impact substanțial asupra forței de muncă. Mai jos am ales câteva dintre cele mai mari și mai interesante idei (prima parte a acestui articol o poți găsi AICI).

Înmormântări verzi

Viața durabilă devine o prioritate pentru persoanele care se confruntă cu realitățile crizei climatice, dar cum rămâne cu moartea ecologică? Moartea tinde să fie un proces bogat în carbon, o ultimă ștampilă a amprentei noastre ecologice. Incinerarea medie eliberează 400 kg de dioxid de carbon în atmosferă, de exemplu. Deci, care este o cale mai ecologică?

În statul Washington din SUA, ai putea fi plantat. Corpurile sunt așezate în camere cu scoarță, pământ, paie și alți compuși care favorizează descompunerea naturală. În 30 de zile, corpul tău este redus la sol care poate fi returnat într-o grădină sau pădure. Recompose, compania din spatele procesului, susține că folosește o a opta parte din dioxidul de carbon dintr-o incinerare.

O tehnologie alternativă folosește ciuperci. În 2019, regretatul actor Luke Perry a fost înmormântat într-un „costum ciupercă” la comandă, proiectat de un start-up numit Coeio. Compania își revendică costumul făcut cu ciuperci și alte microorganisme care ajută la descompunere și neutralizează toxinele care se realizează atunci când un organism se descompune de obicei.

Cele mai multe modalități alternative de a elimina corpurile noastre după moarte nu se bazează pe noi tehnologii. Un alt exemplu este hidroliza alcalină, care implică descompunerea corpului în componentele sale chimice într-un proces de șase ore într-o cameră presurizată. Este legal într-un număr de state din SUA și utilizează mai puține emisii în comparație cu metodele mai tradiționale.

Ochi artificiali

Ochii bionici au fost un pilon al science fiction-ului timp de zeci de ani, dar acum cercetările din lumea reală încep să fie realitate. Vin pe piață o serie de tehnologii care redau vederea persoanelor cu diferite tipuri de deficiențe de vedere.

În ianuarie 2021, chirurgii israelieni au implantat prima cornee artificială din lume unui bărbat în vârstă de 78 de ani, orb bilateral. Când i-au fost îndepărtate bandajele, pacientul putea citi și recunoaște imediat membrii familiei. De asemenea, implantul fuzionează în mod natural cu țesutul uman, fără ca corpul primitorului să-l respingă.

De asemenea, în 2020, oamenii de știință belgieni au dezvoltat un iris artificial montat pe lentile de contact inteligente care corectează o serie de tulburări de vedere. Oamenii de știință lucrează chiar la implanturi cerebrale fără fir care ocolesc complet ochii. De asemenea, cercetătorii de la Universitatea Montash din Australia lucrează la teste pentru un sistem prin care utilizatorii poartă o pereche de ochelari echipați cu o cameră. Aceasta trimite datele direct către implant, care se află pe suprafața creierului și oferă utilizatorului un simț al vederii rudimentar.

Aeroporturi pentru drone și taxiuri zburătoare

Orașele noastre aglomerate au nevoie disperată de spațiu, iar soluția poate veni din aer, spre deosebire de drumuri. Planurile pentru un alt tip de hub de transport – unul pentru drone de livrare și taxiuri aeriene electrice – devin realitate, primul port urban primind finanțare de la guvernul Regatului Unit. Este construit în Coventry. Hub-ul va fi o schemă pilot și, sperăm, o dovadă de concept pentru compania din spatele lui. Alimentat complet în afara rețelei de un generator de hidrogen, ideea este de a elimina nevoia de a avea cât mai multe camionete de livrare și mașini personale pe drumurile noastre, înlocuindu-le cu o alternativă curată sub forma unui nou tip de aeronave mici, cu design în curs de dezvoltare de Huyundai și Airbus, printre altele.

Infrastructura va fi importantă. Organizații precum Autoritatea Aviației Civile analizează crearea unor coridoare aeriene care ar putea lega un centru al orașului cu un aeroport local sau cu un centru de distribuție.

Cărămizi pentru stocarea energiei

Oamenii de știință au găsit o modalitate de a stoca energie în cărămizile roșii care sunt folosite pentru a construi case. Cercetătorii de la Universitatea Washington din St Louis, Missouri, SUA au dezvoltat o metodă care poate transforma materialul de construcție ieftin și disponibil la scară largă în „cărămizi inteligente” care pot stoca energie precum o baterie.

Deși cercetarea este încă în stadiul de demonstrare a conceptului, oamenii de știință susțin că pereții din aceste cărămizi „ar putea stoca o cantitate substanțială de energie” și pot fi „reîncărcate de sute de mii de ori într-o oră”. Cercetătorii au dezvoltat o metodă de a converti cărămizile roșii într-un tip de dispozitiv de stocare a energiei numit supercondensator.

Aceasta a implicat aplicarea unui strat conducător, cunoscut sub numele de Pedot, pe mostrele de cărămidă, care apoi s-au infiltrat prin structura poroasă a cărămizilor arse, transformându-le în „electrozi de stocare a energiei”. Oxidul de fier, care este pigmentul roșu din cărămizi, a ajutat la proces, au spus cercetătorii.

Ceasuri inteligente alimentate cu transpirație

Inginerii de la Universitatea din Glasgow au dezvoltat un nou tip de supercondensator flexibil, care stochează energie, înlocuind electroliții găsiți în bateriile convenționale cu transpirație. Poate fi încărcat complet cu doar 20 de microlitri de lichid și este suficient de robust pentru a supraviețui la 4.000 de cicluri ale tipurilor de îndoire pe care le-ar putea întâlni în timpul utilizării.

Dispozitivul funcționează prin acoperirea unei pânze de polyester de celuloză într-un strat subțire de polimer, care acţionează ca electrodul supercondensator. Pe măsură ce pânza absoarbe transpirația purtătorului, ionii pozitivi și negativi din transpirație interacționează cu suprafața polimerului, creând o reacție electrochimică ce generează energie.

„Beton viu” autovindecător

Oamenii de știință au dezvoltat ceea ce ei numesc beton viu, folosind nisip, gel și bacterii. Cercetătorii au spus că acest material de construcție are o funcție structurală portantă, este capabil de auto-vindecare și este mai ecologic decât betonul – care este al doilea cel mai consumat material de pe Pământ după apă.

Echipa de la Universitatea din Colorado Boulder consideră că munca lor deschide calea pentru viitoarele structuri de construcție care ar putea „să-și vindece propriile fisuri, să absoarbă toxine periculoase din aer sau chiar să strălucească la comandă”.

Roboți vii

Mici roboți hibrizi, făcuți folosind celule stem din embrioni de broaște, ar putea fi folosiți într-o zi pentru a înota în jurul corpului uman în zone specifice care necesită medicamente sau pentru a aduna microplastic în oceane.

„Acestea sunt mașini vii noi”, a spus Joshua Bongard, un informatician și expert în robotică la Universitatea din Vermont, care a dezvoltat împreună roboții cu lățime milimetrică, cunoscuți sub numele de xenoboți. „Nu e nici un robot tradițional, nici o specie cunoscută de animale. Este o nouă clasă de artefacte: un organism viu, programabil”.

Internet pentru toată lumea

Se pare că nu putem trăi fără internet, dar totuși doar aproximativ jumătate din populația lumii este conectată. Există multe motive pentru aceasta, inclusiv motive economice și sociale, dar pentru unii internetul pur și simplu nu este accesibil deoarece nu au nicio conexiune.

Google încearcă încet să rezolve problema folosind baloane cu heliu pentru a transmite internetul în zone inaccesibile, în timp ce Facebook a abandonat planurile de a face același lucru folosind drone. Ei au adoptat o abordare diferită prin lansarea propriei rețele de microsateliți de dimensiunea unei cutii de pantofi pe orbita joasă a Pământului, care folosesc un modem conectat la computer sau dispozitiv atunci când zboară și vă oferă datele.

Sateliții lor orbitează Pământul de 16 ori pe zi și sunt deja folosiți de organizații precum The British Antarctic Survey pentru a oferi acces la internet în extremitatea planetei noastre.

Oprirea incendiilor de pădure prin sunet

Incendiile de pădure ar putea fi rezolvate într-o zi de drone care ar îndrepta zgomote puternice către copaci. Deoarece sunetul este alcătuit din unde de presiune, acesta poate fi folosit pentru a perturba aerul din jurul unui incendiu, întrerupând în esență alimentarea cu oxigen a combustibilului. La frecvența potrivită, focul pur și simplu se stinge, așa cum au demonstrat recent cercetătorii de la Universitatea George Mason din Virginia cu stingătorul lor sonic. Aparent, frecvențele bas funcționează cel mai bine.

Baterii auto care se încarcă în 10 minute

Încărcarea rapidă a vehiculelor electrice este văzută ca fiind cheia utilizării acestora, astfel încât șoferii se pot opri la o stație de service și își pot încărca complet mașina în timpul necesar pentru a lua o cafea și a folosi toaleta – nu luând mai mult decât o pauză convențională.

Dar încărcarea rapidă a bateriilor litiu-ion poate degrada bateriile, spun cercetătorii de la Universitatea Penn State din SUA. Acest lucru se datorează faptului că fluxul de particule de litiu, cunoscut sub numele de ioni, de la un electrod la altul pentru a încărca unitatea și a menține energia gata de utilizare nu are loc fără probleme cu încărcarea rapidă la temperaturi mai scăzute.

Cu toate acestea, acum au descoperit că, dacă bateriile s-ar putea încălzi la 60°C timp de doar zece minute și apoi s-ar răci rapid din nou la temperatura ambiantă, piroanele de litiu nu s-ar forma și s-ar evita deteriorarea termică.

Designul bateriei cu care au venit este auto-încălzit, folosind o folie subțire de nichel care creează un circuit electric ce se încălzește în mai puțin de 30 de secunde pentru a încălzi interiorul bateriei. Răcirea rapidă care ar fi necesară după ce bateria este încărcată s-ar face folosind sistemul de răcire proiectat în mașină.

Studiul lor, publicat în revista Joule, a arătat că ar putea încărca complet un vehicul electric în zece minute.

Neuroni artificiali pe cipuri de siliciu

Oamenii de știință au găsit o modalitate de a atașa neuronii artificiali pe cipurile de siliciu, imitând neuronii din sistemul nostru nervos și copiându-le proprietățile electrice.

„Până acum, neuronii au fost ca niște cutii negre, dar am reușit să deschidem cutia neagră și să privim înăuntru”, a spus profesorul Alain Nogaret, de la Universitatea din Bath, care a condus proiectul. „Munca noastră schimbă paradigma, deoarece oferă o metodă robustă de a reproduce proprietățile electrice ale neuronilor reali în detaliu.

„Dar este mai mult decât atât, pentru că neuronii noștri au nevoie de doar 140 de nanovați de putere. Aceasta este o miliardime din cerința de putere a unui microprocessor.

Cercetătorii speră că munca lor ar putea fi folosită în implanturi medicale pentru a trata afecțiuni precum insuficiența cardiacă și Alzheimer, deoarece necesită atât de puțină energie.

Ferme plutitoare

ONU estimează că vor mai fi două miliarde de oameni în lume până în 2050, creând o cerere pentru alimente cu 70% mai multă. Până atunci, 80% dintre noi vor locui în orașe, iar majoritatea alimentelor pe care le mâncăm în zonele urbane sunt aduse acolo. Așadar, fermele ancorate pe mare sau pe lacurile interioare din apropierea orașelor ar reduce cu siguranță milele.

Dar cum ar funcționa? Un proiect realizat de arhitectul Javier Ponce de la Forward Thinking Architecture arată o structură cu trei niveluri de 24 de metri înălțime, cu panouri solare deasupra, pentru a furniza energie. Nivelul mijlociu crește o varietate de legume pe o suprafață de 51.000 m2, folosind nu sol, ci nutrienți în lichid. Acești nutrienți și materie vegetală ar cădea în stratul inferior, pentru a hrăni peștii, care sunt crescuți într-un spațiu închis.

O singură fermă plutitoare inteligentă care măsoară 350 x 200 m ar produce aproximativ 8,1 tone de legume și 1,7 tone de pește pe an. Unitățile sunt concepute pentru a se îmbina, ceea ce este la îndemână, deoarece vom avea nevoie de multe dintre ele: Dubai, de exemplu, importă 11.000 de tone de fructe și legume în fiecare zi.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele