Tehnologia 5G, din ce în ce mai accesibilă: care este motivul și de ce nu ne ajută prea mult, în România, acum

Tehnologia 5G, din ce în ce mai accesibilă: care este motivul și de ce nu ne ajută prea mult, în România, acum

Tehnologia 5G a stârnit o sumedenie de controverse, încă de la inventarea ei, fiind supusă unui lung șir de teorii ale conspirației ce s-au rostogolit în mediul online cu o viteză năucitoare. Firește, niciuna dintre aceste teorii nu a avut la bază vreo explicație științifică, ci doar supoziții nefondate ce și-au găsit rapid loc în rândul populației ce nu dispune de o astfel de educație nișată.

Dincolo de teorii, în ziua de astăzi, telefoanele ce permit conectivitate 5G sunt din ce în ce mai întâlnite în lume, dar și la noi în țară, prețurile lor devenind accesibile aproape tuturor.

Dacă în urmă cu câteva luni-un an, 5G-ul era o facilitate considerată exclusivă pentru flagship-urile companiilor producătoare de telefoane mobile, ulterior această tehnologie s-a dezvoltat și în rândul terminalelor mai „slabe”, dar și mai ieftine.

Motivul pentru care tehnologia 5G este mai accesibilă acum

În primul rând, un factor determinant pentru care această tehnologie este, în acest moment, mult mai ieftină, constă în ieftinirea cipurilor și modemurilor 5G, așadar ele au putut fi asociate inclusiv cu modele recente ale telefoanelor medii, de buget mai redus, inclusiv în cazul celor unora care pot fi achiziționate la sume de sub 200 de dolari, spre exemplu.

În momentul de față, cipurile 5G au prețuri ce variază între 45 de dolari și 50 de dolari.

În consecință, în 2021, mai bine de 42% dintre telefoanele mobile din lume aveau disponibilă această tehnologie.

De ce în România nu prea contează, în prezent

Cu toate că mulți români au, în acest moment, un telefon mobil compatibil cu ultima tehnologie, menționată anterior, asta nu ne ajută foarte mult, în prezent, dacă nu locuim în București, Cluj, Iași, Timișoara sau chiar Brașov, întrucât, la nivel național, acoperirea 5G este deficitară în majoritatea rețelelor de telefonie mobilă ce operează în România.

Spre exemplu, în acest moment, cel mai bine stau, din acest punct de vedere, Orange și Vodafone (însă nici acestea excelent, fiind limitate de orașele menționate anterior). Pe locul trei se află Digi, iar pe ultimul loc găsim Telekom, cu o frecvență a semnalului mai scăzută, comparativ cu principalii săi competitori.