Germania a dat un avertisment sumbru. Mulți români au în calculator sau în telefon așa ceva. Avertismentul a fost făcut în contextul războiului ruso-ucrainean de la granița cu România. În cea de-a 23-a zi de război în Ucraina, sirenele au continuat să răsune constant în orașele ucrainene bombardate aproape fără încetare de invadatori.
În contextul războiului ruso-ucrainean, Germania a lansat un avertisment important pentru populația care deține aplicația antivirus Kaspersky, avertizând că afinitățile către guvernul de la Moscova ar putea să compromită securitatea întregului continent european, având acces la date sensibile, perfecte pentru hakerii ruși.
Oficiul Federal pentru Securitatea Informației a avertizat populația Germaniei să dezinstaleze de urgență serviciul antivirus care este oferit de compania Kaspersky și să opteze pentru un alt serviciu de protecție împotriva virușilor și altor software-uri periculoase. Cu toate acestea, Kaspersky nu desfășoară activități ilegale, însă există posibilitatea unui atac cibernetic coordonat de către Moscova, serverele serviciului putând fi exploatate ca să lovească grav sistemele de securitate din întreaga Europă.
În pofida avertismentelor, Germaniei, un purtător de cuvânt al companiei Kaspersky a precizat:
„Credem că decizia nu a fost luată în urma unei analize tehnice a produselor Kaspersky, ci în schimb este vorba despre o decizie pe fond politic. Suntem o companie de securitate cibernetică globală, iar ca orice comăanie privată, nu avem nicio legătură cu Rusia sau cu orice alt guvern. Credem că dialogul pașnic este singura soluție. Războiul acesta nu este bun pentru nimeni”.
Chiar și așa, Kaspersky a fost foarte mult timp ținta mai multor amendamente, iar încă din anul 2018 și-a mutat sediul în Elveția. Cu toate acestea, în acest fel, compania consideră că nu o să fie luată în vizorul autorităților occidentale, însă asta nu s-a întâmplat. De asemenea, chiar și Olanda interzis utilizarea acestui antivirus, iar la puțin timp, chiar și Marea Britanie și SUA au urmat decizia guvernului olandez.
De asemenea, într-un raport publicat de Reuters, și celebra aplicație FaceApp, cu care îți poți modifica părul, vârsta și mai multe elemente faciale, ar trebui să prezinte un semnal de alarmă pentru utilizatorii europeni.
Serviciile de informații ale Rusiei mențin „capacități robuste de exploatare cibernetică”, a declarat FBI, și sunt apte, în conformitate cu legile locale, „să acceseze de la distanță toate comunicațiile și serverele din rețelele rusești, fără a face o solicitare către furnizorii de servicii de internet”, se arată în raportul menționat anterior.
Guvernul german se teme că prin influența Rusiei asupra companiei Kaspersky, fișierele sensibile vor putea să fie accesate și trimise mai departe de către hackerii ruși. El a subliniat că software-urile de tip antivirus mențin o legătură continuă, criptată și imposibil de urmărit cu mai multe servere.
De precizat este că în România, acest antivirus este unul dintre cele mai folosite, mulți utilizatori preferând să îl utilizeze în urma recomandărilor prietenilor sau apropiaților. Alte software-uri antivirus cu care poți să înlocuiești programul de la compania rusă sunt:
De menționat este că atacurile cibernetice s-au dovedit a fi baza războiului modern, ele fiind practicate de foarte multe entități din Rusia asupra guvernelor altor țări și încremenind website-urile țărilor care au fost afectate de astfel de atacuri.