05 dec. 2022 | 17:25

Taxiurile viitorului sunt aproape aici: ce se întâmplă cu industria aparatelor zburătoare

ACTUALITATE
Taxiurile viitorului sunt aproape aici: ce se întâmplă cu industria aparatelor zburătoare

Companiile din SUA, inclusiv mai multe startup-uri, dezvoltă taxiuri electrice aeriene care au ca scop să scoată mașinile de pe șosea și să pună oamenii în cer.

Companiile aeriene comerciale, în special, investesc în acest tip de tehnologie pentru a face călătoriile către și de la aeroport mai scurte și mai rapide pentru consumatori.

În octombrie, Delta Air Lines s-a alăturat listei companiilor aeriene care susțin startup-urile de tehnologie EV, cu o investiție de 60 de milioane de dolari în Joby Aviation, o companie care dezvoltă avioane electrice cu decolare și aterizare verticală (eVTOL), destinate să funcționeze ca serviciu de taxi aerian.

În 2021, când Joby și-a anunțat planul de a-și lansa taxiurile aeriene asemănătoare Uber până în 2024, a generat critici din partea analiștilor din industrie cu privire la capacitatea de a se lansa până la acea dată. Dar investiția Delta în Joby este un parteneriat de cinci ani pentru a opera eVTOL-uri exclusiv în rețeaua Delta.

United Airlines are, de asemenea, un parteneriat cu un startup cu sediul în Suedia, Heart Aerospace, pentru a avea avioane electrice care zboară pe rute regionale până în 2030, adăugând la alte două investiții eVTOL ale companiei aeriene. Unul este de 15 milioane de dolari cu Eve Air Mobility pentru 200 de avioane, iar altul de 10 milioane de dolari cu Archer Aviation pentru 100 de eVTOL.

American Airlines a investit 25 de milioane de dolari în Vertical Aerospace, o companie cu sediul în Marea Britanie, cu o comandă pentru 50 de avioane.

Taxiurile aeriene ar putea ajunge pe piețe în anii 2030

„În timp ce marile companii aeriene încheie acorduri cu startup-uri globale, este important să ne amintim că acestea sunt condiționate. Depinde de certificarea acestor aeronave și de cât de repede le pot produce firmele”, a spus Savanthi Syth, director general de cercetare în capital la Raymond James.

Odată ce aceste avioane sunt certificate și încep să-și intensifice producția, Syth a spus că dimensiunea potențială a pieței depinde în mare măsură de cât de aproape pot ajunge companiile eVTOL de unde sunt consumatorii.

„Inițial, eVTOL-urile ar trebui să vă înlocuiască mașina personală”, a spus Syth. „Dar va fi diferit pentru oameni, în funcție de locul în care vor fi eVTOL.”

Companiile preconizează eVTOL-uri care utilizează infrastructura existentă pentru a funcționa, cum ar fi crearea de „vertistop-uri”, în cazul în care aeronavele aterizează deasupra clădirilor din zonele urbane pentru a încărca între distanțe scurte sau „vertiporturi”, care utilizează aeroporturile regionale pentru a încărca între distanțe mai lungi, aproximativ peste 100. mile.

Dacă companiile pot pune vertistop-uri și vertiport-uri în apropierea consumatorilor din zonele rezidențiale, atunci dimensiunea pieței ar putea fi mare, a spus Syth.

„Credem că veți vedea cantități mici de operațiuni eVTOL începând cu intervalul de timp 2025, cu certificări sperăm că vor avea loc în 2024”, a spus Syth. „Dar pentru a vedea o mulțime de avioane zburând deasupra capului, probabil că va fi mai probabil în anii 2030.”

Companiile aeriene beneficiază de investițiile eVTOL

În timp ce companiile aeriene se confruntă cu provocări legate de costuri și disponibilitate pentru a deveni mai sustenabile, investițiile în eVTOL reprezintă un efort prin care companiile aeriene pot încerca să compenseze emisiile de carbon, a declarat Beau Roy, director general senior la FTI Consulting, care este specializat în industria aviației.

„Companiile aeriene nu au multe opțiuni durabile. Cea mai mare opțiune este combustibilul durabil pentru aviație, dar, anul trecut, poate unul din 1.000 de galoane de combustibil pentru avioane ar putea fi găsit ca SAF”, a spus Roy. „Companiile aeriene devin agresive cu alte locuri în care pot investi.”

În timp ce eVTOL-urile oferă inițial companiilor aeriene un plus la portofoliul lor ESG, ele le oferă, de asemenea, capacitatea de a valorifica înlocuirea mașinilor lungi cu o opțiune de zbor pentru consumatori.

„Un caz de utilizare interesant al eVTOL se gândește la scoaterea oamenilor din mașini pentru călătoriile de 100, 200 sau 300 de km pe care le facem”, a spus Roy. „Aproape 200 de milioane de călătorii pe an sunt cu mașini pe distanțe de la 100 la 500 de km.”

Roy a spus că firmele aeriene nu numai că scot mașinile de pe drum în beneficiul mediului, dar deschid ușa consumatorilor să plătească pentru o alternativă mai rapidă și mai eficientă la mașini.

„Companiile aeriene se gândesc la „Cum obținem costul și ușurința de utilizare mai disponibile pentru oameni?””, a spus Roy. „Dacă este suficient de ieftin și economia de timp este suficient de semnificativă, oamenii își vor schimba comportamentul și vor ieși din mașini.”

Zborul din aeroporturile regionale din orașele mai mici nu se mai vede în mare măsură în toată țara, a spus Roy. Majoritatea traficului are loc la aeroporturile majore, astfel încât companiile aeriene pot profita de tehnologiile emergente precum eVTOL-urile și aeroporturile regionale existente pentru creșterea industriei.