01 aug. 2022 | 13:55

Țările cu cel mai ieftin internet: pe ce loc se află România

ACTUALITATE
Țările cu cel mai ieftin internet: pe ce loc se află România

În zilele noastre, o conexiune bună la internet se poate spune că face parte din piramida lui Maslow, pentru orice om ancorat la prezent. Așadar, dacă această conexiune vine la pachet și cu un preț rezonabil, cu atât mai bine.

Se pare că România este una dintre țările unde internetul nu numai că e destul de rapid, însă nici prețurile nu sunt atât de mari, comparativ cu cele practicate în alte țări din regiune.

România, loc fruntaș în Europa de Est. Cât plătesc românii pentru internet

Conform unui studiu, românii plătesc, în medie, 1,18 dolari pentru 1 GB de internet, situându-se pe locul trei în Europa de Est și pe cel de-al 26-lea, la nivel global, în ceea ce privește prețul mic al abonamentului de internet. În acest top, Republica Moldova ocupă primul loc, urmat de Polonia. Pe locul al patrulea se află Macedonia de Nord.

Cele mai ieftine date mobile din Europa de Vest sunt Italia, această țară fiind pe locul al doilea la nivel global, unde prețul aproximativ pentru 1 GB este de 0,12 de dolari. San Marino, cu 0,14 de dolari, este al doilea cel mai ieftin din Europa de Vest, urmat de Franța (0,23 de dolari) și Monaco (0,40 de dolari). Regatul Unit (0,79 de dolari) se află pe locul al șaptelea.

„Multe dintre cele mai ieftine țări în care se pot cumpăra date mobile se împart aproximativ în două categorii. Unele au o infrastructură excelentă de bandă largă mobilă și fixă, astfel încât furnizorii pot oferi cantități mari de date, ceea ce reduce prețul pe gigabyte. Altele, cu rețele de bandă largă mai puțin avansate, depind în mare măsură de datele mobile, iar economia impune ca prețurile să fie mici, deoarece oamenii nu își pot permite să plătească mai mult.

La capătul mai scump al listei, avem țări în care, de multe ori, infrastructura nu este grozavă, dar și unde consumul este foarte mic. Adesea, oamenii cumpără pachete de date de doar câteva zeci de megabytes la un moment dat, ceea ce face ca un gigabyte să fie o cantitate de date relativ mare și, prin urmare, costisitoare. Multe țări aflate la mijlocul listei au o infrastructură bună și piețe mobile competitive și, deși prețurile lor nu sunt printre cele mai ieftine din lume, nu ar fi neapărat considerate scumpe de către consumatori”, a declarat Dan Howdle, analist la Cable.co.uk, referitor la acest studiu.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele