Stai in casă. În România vom trăi ca-n deșert. Alertă meteo istorică, asta ne va fi viața, de acum încolo
Asistăm cu toții la situații critice la nivel global, din perspectivă meteorologică. Din nefericire, trebuie să ne obișnuim cu schimbările, chiar dacă unele dintre ele presupun modificări radicale ale temperaturilor.
Din cauza schimbărilor climatice, a încălzirii globale, a poluării și comportamentului iresponsabil al oamenilor, am ajuns astăzi să trăim vremuri foarte grele.
Vedem buletinele de știri invadate de tragedii din toate colțurile lumii. Franța și Portugalia ard, în Marea Britanie temperaturile ating recorduri istorice, iar în restul Europei se întâmplă, în paralel, fenomene la fel de îngrijorătoare.
Trăim era schimbărilor climatice, nu sunt doar niște întâmplări izolate, ci niște fenomene ce vor reprezenta o normalitate în următorii ani, iar România va lua și ea parte la ele.
Vezi AICI toate recomandările ISU pentru bucureșteni, după ce ANM a emis cod galben de caniculă.
În România, ca-n Sahara. Ce nu ne-au spus până acum meteorologii
În țara noastră, temperaturile de peste 50 de grade Celsius vor fi ceva firesc, în doar câțiva ani de zile, pe timpul verii.
În sezonul cald, va trebui să stăm din ce în ce mai mult timp în case, temperaturile fiind comparabile cu cele din deșert, desigur, păstrând proporțiile.
„Canicula pe care o știm astăzi (potrivit meteorologilor începe de la 35 de grade) va părea un vânticel de primăvară în câțiva ani. Ce ziceți de temperaturi de 50 de grade Celsius la umbră în România? Am făcut în direct la Euronews un interviu cu Bogdan Antonescu. Cum vor fi verile în România peste câțiva ani?
Verile vor fi din ce în ce mai lungi. Există studii care arată că în emisfera nordică vara se va prelungi până la o jumătate din an. Sezonul de iarnă va fi mai redus și vom avea mai puține precipitații. Asta va duce la o reducere a rezervei de apă. Vom avea temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Există scenarii care arată că în România putem atinge valori de peste 50 de grade Celsius în perioada anilor 2050 – 2100. Ceea ce observăm acum este ceea ce în viitor va fi noul normal”, a avertizat Bogdan Antonescu, specialist în schimbări climatice şi condiții meteo extreme.