15 feb. 2022 | 11:55

SpaceX sau China: cine se face vinovat de coliziunea unei rachete cu Luna?

ACTUALITATE
SpaceX sau China: cine se face vinovat de coliziunea unei rachete cu Luna?

La un moment dat, astronomul Bill Gray a declarat că o parte din racheta SpaceX, Falcon 9, se va ciocni cu Luna, în curând. După cum v-ați dat deja seama, predicția a declanșat o rafală de critici la adresa gigantului deținut de Elon Musk.

Cu toate astea, ultimele date colectate par să „se bată cap în cap” cu predicțiile anterioare, acum preconizându-se că obiectul identificat de astronom ar putea să fie al Chinei, de fapt. Acesta a fost denumit de astronomi WE0913A, în 2015.

Atunci când Gray și colegii săi au observat pentru prima dată obiectul, mai multe indicii i-au făcut să creadă că este vorba despre o bucată a unei rachete Falcon 9 care a transportat satelitul DSCOVR pe orbită, în același an. Identificarea obiectului ar fi rămas, probabil, neraportată în mass-media dacă astronomii nu ar fi descoperit, ulterior, că acesta riscă să se ciocnească cu Luna.

„În 2015, am identificat (greșit) acest obiect ca fiind 2015-007B, a bucată a navei spațiale DSCOVR”, a spus Gray, într-o postare pe blog pe care a publicat-o sâmbătă. „Am avut dovezi circumstanțiale destul de bune pentru identificare, dar nimic concludent”, a adăugat Gray.

Gray și-a recunoscut greșeala: SpaceX, „exonerată”

Gray a declarat recent că acum este destul de sigur că racheta care urmează să se ciocnească cu Luna aparține Chinei, în realitate, și nu SpaceX. În octombrie 2014, agenția spațială a țării și-a lansat misiunea Chang’e 5-T1 pe o rachetă Long March 3C.

Astronomul a avertizat că e foarte important ca țările lumii să ofere mai multe informații despre rachetele pe care le lansează în spațiu, astfel încât, pe viitor, să nu se mai producă erori de acest fel. „Aceste observații ar putea să fie mult mai precise dacă cei care lansează nave spațiale ar comunica lansarea lor către un for internațional”, a mai spus el, insistând că planeta ar trebui să fie mai unită în astfel de acțiuni.

Așadar, cu toate că „răul” a fost deja făcut, se pare că acum Elon Musk scapă acum de criticile internaționale venite din presă.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele