01 mai 2022 | 10:55

Sfaturi utile dacă urăști să faci sport: te ajută să rămâi motivat, spun cercetătorii

ACTUALITATE
Sfaturi utile dacă urăști să faci sport: te ajută să rămâi motivat, spun cercetătorii

În afară de câțiva indivizi norocoși care fac asta de plăcere, trebuie să recunoaștem: aproape nimănui nu-i place să facă sport. Cu toate astea, cu chiu, cu vai, mulți oameni practică diferite sporturi, întrucât sunt conștienți că e bine pentru sănătatea lor.

Lipsa motivației este principala cauză a sedentarismului, din câte se cunoaște. Așadar, cercetătorii au pus la cale o listă a motivației.

Sfaturi practice pentru a rămâne motivat să faci sport

Conform specialiștilor în domeniu, ar exista o serie de sfaturi ajutătoare care, într-un final, să te motiveze să te apuci sau reapuci de sport, după cum urmează:

1. Identifică-ți „de ce-ul” – vrei să faci mișcare pentru sănătatea ta? O faci pentru copiii tăi? Este pentru modul în care te simți după ce termini antrenamentul? Vrei să slăbești? Etc.

2. Aranjează să te întâlnești cu un prieten pentru a face exerciții împreună.

3. Recompensează-te cu o nouă piesă de îmbrăcăminte sau pantofi în care îți va face plăcere să faci mișcare.

4. Cumpără-ți un instrument de urmărire a activității (brățară de fitness, smartwatch).

5. Fă sport la aceeași oră în fiecare zi, ca să dezvolți un obicei. Cercetările sugerează că exercițiile fizice făcute dimineața duc la formarea mai rapidă a obiceiurilor, în comparație cu exercițiile de seară.

6. Fă o activitate care îți place. Cu alte cuvinte, alege un sport care să te recompenseze din punct de vedere sufletesc. Spre exemplu, dacă îți place să mergi cu bicicleta, poți face asta.

7. Nu exagera cu mișcarea din prima. Ia-o încet și fă exact cât poți.

8. Ascultă muzică ritmată în timp ce faci sport, pentru a intra în „vibe”. S-a dovedit că acest lucru crește nivelul de serotonină din sânge.

9. Ia-ți câinele la plimbare, dacă ai unul (iar dacă nu ai, adoptă). Orice tip de mișcare ajută, până la urmă. În acest fel, te vei bucura și tu, dar îți vei bucura și câinele. Va fi, fără îndoială, o situație de tip win-win.

Toate acestea pot complimenta cu succes o dietă adecvată.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele