Semnal neașteptat de bun pentru firmele românești: oamenii cu bani nu și-au pierdut speranțele

Semnal neașteptat de bun pentru firmele românești: oamenii cu bani nu și-au pierdut speranțele

Investitorii străini încă au încredere în mediul nostru de afaceri, conform celui mai recent raport publicat de Consiliul Investitorilor Străini, Business Sentiment Index (BSI) desfășurat în această primăvară.

Sondajul vorbește despre un optimism moderat în rândul oamenilor de afaceri. Totuși, aceștia nu uită faptul că traversăm un moment sensibil, marcat de multe incertitudini și elemente care pot duce la deteriorarea situației economice, cum ar fi criza energetică sau războiul din Ucraina. De asemenea, nu sunt uitate nici presiunile inflaționiste care afectează lanțurile de aprovizionare, ce reprezintă încă un element care taie din elanul investitorilor și îi determină să fie mai precauți și, desigur, mai reținuți în așteptările lor.

Datele raportului arată că mai mult de jumătate dintre respondenți au planuri de a-și extinde forța de muncă și 37% păstrează aceste planuri pentru următoarele 12 luni la niveluri similare cu anul trecut. Sentimentul rămâne că este nevoie de forță de muncă, dar, din păcate , percepția asupra disponibilității unui personal adecvat rămâne rezervată, doar 45% dintre respondenți consideră că forța de muncă este competitivă.

Pentru ca investitorii să aibă mai multă încredere și mai mult curaj pe piață, aceștia vin și cu o serie de recomandări pentru factorii de decizie. Astfel, se încurajează dialogul, iar investitorii susțin că-și doresc predictibilitate, vor să fie consultați atunci când se iau decizii care îi afectează.

Din fericire, deși trăim vremuri grele, România continuă să fie atractivă pentru investiții

În linii mari, raportul citat indică faptul că România rămâne o destinație de interes pe harta investitorilor dornici să-și plaseze banii în afaceri prospere. În acest sens, se pare că jumătate dintre respondenți estimează că pentru acest an investițiile planificate sunt la niveluri similare cu cele anului trecut.

Totodată, nu puțini sunt investitorii care merg mai departe de atât și au planuri de investiții mult mai ambițioase. Astfel, 40% din respondenți spun că plănuiesc să investească sume mai mari comparativ cu perioada precedentă.