12 oct. 2022 | 17:14

Șefa Parlamentului European: „Moldova necesită o atenție specială. A devenit foarte vulnerabilă de la începutul războiului”

ULTIMA ORĂ
Șefa Parlamentului European: „Moldova necesită o atenție specială. A devenit foarte vulnerabilă de la începutul războiului”

„Republica Moldova necesită o atenție specială, deoarece, pe lângă faptul că este vulnerabilă din cauza frontierei cu Ucraina și a problemelor de aprovizionare cu energie electrică, se confruntă cu o situație în care o opoziție ostilă poate face oricând un pas înainte”, a declarat la Bruxelles președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un interviu pentru jurnaliștii din România, Polonia și Lituania.

Președinta Parlamentului European, vizită oficială în Moldova

Oficialul european a mai spus că în câteva săptămâni va efectua o vizită oficială în Republica Moldova, transmite IPN.

Roberta Metsola a menționat că odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, Republica Moldova a devenit extrem de vulnerabilă, iar decizia comunității europene de a oferi celor două țări statutul de candidat la UE este benefică.

„Din punctul meu de vedere, Republica Moldova are nevoie de o atenție deosebită nu doar pentru că este cea mai vulnerabilă din cauza graniței cu Ucraina, dar și pentru că nu mai poate miza pe energia electrică din Ucraina din motive evidente.

Este o situație în care oricând, o altă opoziție ostilă poate face un pas înainte și suntem foarte mândri de decizia noastră din 23 iunie de a acorda statutul de candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova”, a declarat oficialul european.

Moldova și Ucraina, concesii mai mari

Roberta Metsola a mai spus că Republica Moldova și Ucraina ar putea beneficia de concesii mai mari decât cele stipulate în acordul de asociere.

„Extinderea roaming-ului ar putea fi un subiect de discuție”, a menționat oficialul.

Ea a salutat, de asemenea, rapiditatea cu care Ucraina și Republica Moldova s-au adaptat la acquis-ul comunitar, în comparație cu un proces normal de extindere.

„Fără a numi această accelerare, aș spune că este vorba de o ajustare a vitezei noastre la viteza acestor țări”, a declarat Roberta Metsola.