Șefa Parlamentului European cere embargouri pe importurile de energie din Rusia, în contextul crimelor de război din Ucraina
Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, a cerut luni liderilor din UE să introducă embargouri obligatorii asupra importurilor de energie rusă, acuzând în același timp Rusia că a comis „crime de război” în Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Roberta Metsola vrea embargouri pe importurile de energie din Rusia
„Europa trebuie să îşi accelereze politica de dependenţă zero faţă de Kremlin, să se elibereze de aprovizionările energetice ruse, să introducă embargouri obligatorii şi să înceteze să finanţeze direct bombele”, a declarat Roberta Metsola în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European la Strasbourg.
Declaraţia a venit în contextul în care liderii celor 27 de state membre ale UE discută despre noi sancţiuni împotriva Moscovei, conform şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell. Mai mult, este nevoie de unanimitate ca să se poată adopta noi măsuri, dar Germania şi Austria exclud în continuare oprirea importurilor de gaz rusesc ca sancţiune.
PPE, cel mai mare grup din PE, „susţine un embargou asupra cărbunelui şi petrolului”, a spus în plen eurodeputatul german Peter Liese.
Se pare că necesitatea de a reduce dependenţa de energiile fosile este susţinută prin consens, dar UE „mizează pe gaz natural lichefiat”, mai ales din SUA, refuzând astfel să dezbată o interdicţie asupra gazului rusesc, după cum a denunţat eurodeputatul olandez Bas Eickhout, din partea Verzilor.
Appalled by atrocities of Russian army in #Bucha & other liberated areas.
This is cold reality of Putin’s war crimes.
World must be aware of what is happening. Tougher sanctions must be imposed.
Perpetrators & their commanders must be brought to justice.#StandWithUkraine️
— Roberta Metsola (@EP_President) April 3, 2022
Roberta Metsola a cerut adoptarea rapidă de noi sancţiuni împotriva oligarhilor lui Putin şi a celor care îl susţin, dar şi creşterea livrărilor de „ajutor umanitar şi de echipamente militare”, de care populaţia ucraineană are atâta nevoie.
Eurodeputaţii au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina și urmează să dezbată marţi o rezoluţie privind sancţiunile UE şi punerea lor în aplicare.
Tragedia de la Bucha a pus pe masă sancțiunile energetice
Cu scenele devastării răspândite în ziare, președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că indicii de „crime de război” în Ucraina justifică noi sancțiuni. Elysée a confirmat ulterior că Franța va sprijini un embargo asupra petrolului și cărbunelui rusesc și că propunerile vor fi discutate la nivel european miercuri.
Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat duminică că ceea ce s-a întâmplat la Bucha a pus pe masă sancțiunile energetice, dar alți lideri germani au sugerat mai târziu că este puțin probabil un embargo energetic, ceea ce l-a determinat pe prim-ministrul polonez să declare Berlinul că este UE rezistă.
Întreaga dezbatere ridică întrebări incomode cu privire la locul unde U.E. își trasează liniile roșii pe energia rusă, dacă acele linii există.
„Dacă există o linie roșie, probabil că nu a fost depășită pentru Germania”, a spus Marcel Dirsus, un politolog german și membru nerezident la Institutul pentru Politică de Securitate de la Universitatea Kiel.
În săptămânile de după invadarea Ucrainei de către Rusia, U.E. a lucrat cu Statele Unite și alți aliați pentru a lovi Rusia cu pachete de sancțiuni, dar continuă să cumpere petrol și gaze rusești.