Ședință a coaliției de guvernare. Ciolacu: „Prioritatea este să găsim soluții la prețurile energiei”

Ședință a coaliției de guvernare. Ciolacu: „Prioritatea este să găsim soluții la prețurile energiei”

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că astăzi, 16 august, va avea loc o ședință a coaliției guvernamentale, infirmând zvonurile conform cărora ar exista tensiuni între partide. Discuțiile privind eventuale tensiuni au venit după ce Marcel Ciolacu a fost marele absent de la festivitățile dedicate Zilei Marinei, la Constanța.

Ședință a coaliției

Liderul PSD a explicat de ce a lipsit de la festivități, dar și care este scopul ședinței de astăzi.

„Am avut alt program în cursul zilei de ieri, dar am înţeles că a fost domnul ministru al Apărării”, a spus Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă sunt tensiuni în coaliţia de guvernare, Marcel Ciolacu a răspuns:

 ”Nu sunt, din punctul meu de vedere nu este nicio tensiune, cred că prioritatea unu, la toată lumea, în acest moment, este să găsim soluţiile cele mai bune pentru preţurile la energie”, a mai susținut liderul PSD.

Subiectul principal pe ordinea de zi

Cât despre ședința coaliției, liderul PSD a explicat că prioritatea este stabilirea prețurilor la energie.

”Este acea perioadă când energia este deja vândută şi să vedem abordarea pentru anul viitor, când încă 75% din energie nu este vândută. (…) Din perspectiva Ministerului Finanţelor, este o supraimpozitare a producătorilor, dar aceştia au vândut energia cu această supraimpozitare cu 400 -500 de lei, iar energia, în acest moment, a consumat cât a produs”.

”Trebuie să găsim o soluţie tehnică pentru vârfuri, când nu există soare, de exemplu, sau nu este vântul necesar de a veni energie eoliană, acolo sunt nişte vârfuri de 10 sau 15%, când va trebui făcut importul, dar de asta suntem interconectaţi la Europa”, a arătat Ciolacu.

Diferenţa de preţ imensă, de speculă, mai exact, neimpozitată, cum sunt impozitaţi producătorii (n.r. nu este corectă).

 ”Deci este o zonă total liberă şi nereglementată, de o perioadă destul de lungă de timp”, a adăugat el.

”De exemplu, noi, statul român, dăm certificate verzi pentru energia verde. Statul român, să dai certificate verzi, iar energia verde din România, produsă în România, să o exportăm sunt lucruri bizare, unde Ministerul Energiei neapărat trebuie să vină cu nişte propuneri”, a mai comentat el.

El a spus că va fi o ședință a coaliției, astăzi, „mai mult ca sigur”.