Secretele celui mai bogat român din America. „Practic, am fost vândut pe banii pe care se vindea pe vremea aia o vacă de rasă bună”

Secretele celui mai bogat român din America.

Poate că numele George Haber nu îți spune nimic, însă află că acesta este cel mai bogat român din America. Află întreaga sa poveste și cum a ajuns acesta să fie cunoscut peste ocean.

În vârstă de 66 de ani, George Haber mai este cunoscut și ca fiind „părintele DVD-ului”. Personalitatea sa rebelă l-a dus pe acesta în anii 1980 în SUA, acolo unde a reușit să acumuleze o avere impresionantă, fiind cel mai bogat român din America.

O fire rebelă, acesta a știut să își facă remarcat nonconformismul încă din perioada adolescenței, atunci când alături de Adrian Pintea înființau o trupă rock ‘n’ roll. Odată ajuns în America, George Haber a fondat mai multe companii în Silicon Valley care ulterior au fost vândute pe zeci sau sute de milioane de dolari.

Acesta a părăsit România în anul 1975, mergând inițial în Israel, însă ulterior, destinația sa a fost schimbată cu țara tuturor posibilităților, în anul 1988. La acea vreme, președintele SUA, Jimmy Carter acorda României clauza națiunii celei mai favorizate, însă Carter i-a pus condiția lui Ceaușescu de a le permite românilor evrei și sașilor să plece în Israel sau în Germania.

bogat român america
In perioada adolescentei George Haber canta alaturi de Adrian Pintea in cadrul unei trupe

După câțiva ani după ce a plecat, George Haber afla că în schimbul fiecărei persoane care era lăsată să plece, Israelul a plătit suma de 5.000 de dolari, „practic, am fost vândut pe banii pe care se vindea pe vremea aia o vacă de rasă bună”, după cum afirma într-o notă de umor George.

Nici viața din România epocii ceaușiste nu era una grea pentru român și familia sa, mai ales că avea o trupă în anii de liceu, reușind să cânte la baluri și discoteci, iar veniturile sale erau uneori mai mari decât ale părinților. În ciuda tuturor acestor privilegii, George a decis să plece pentru că regimul era cel care îl sufoca.

Cel mai bogat român din America este „părintele DVD-ului”

Pe vremea când activa în trupă, din cauza faptului că foarte multe lucruri erau de negăsit, George a fost cel care fabrica amplificatoare pentru chitări. Acesta a învățat să facă dispozitivul dintr-o carte cu scheme pe care a găsit-o în bibliotecă.

După ce a plecat în Israel, românul a absolvit Facultatea de Electronică Technion din Haifa, iar mai apoi avea să ajungă în SUA, în Silicon Valley, acolo unde a fost angajat ca inginer specialist în circuite integrate. Aflat în cadrul companiei Sun Microsystems, firmă care a fost cumpărată de Oracle, aici îl cunoștea pe Andreas Bechtolsheim, fiind și cel care a investit în compania sa.

George alături de o echipă, a reușit să inventeze DVD-ul, iar compania la care lucra era și prima care realiza un software care permitea includerea unui dvd într-un calculator. Acela a fost momentul când competiția de pe piață a început, ajungând să discute cu Steve Jobs și Bill Gates.

bogat român america
George Haber este cel mai bogat roman din America

Cu toate că reușise să creeze acest lucru, românul nu a realizat că banii stăteau, de fapt, în distribuția de media și nu în tehnologie, vânzând compania. În urma tranzacției, românul a primit suma de 87 de milioane de dolari. Alte două companii au fost vândute de la acea vreme, obținând suma de 200 de milioane de dolari.

În prezent, George deține o companie de investiții cu ajutorul căreia investește în alte companii care prezintă potențial. Acesta se axează acum pe inteligența artificială, fiind și marea sa pasiune. Românul mai crede că actuala criză financiară s-ar întinde pe o perioadă de doi-trei ani, iar acum este perioada care se bazează pe inteligența artificială, multe industrii beneficiind de inovațiile în domeniu.