Se întâmplă cu facturile românilor la utilități și războiul este de vină: prețul la gaz, cea mai nouă consecință

Se întâmplă cu facturile românilor la utilități și războiul este de vină: prețul la gaz, cea mai nouă consecință

Cu cât se prelungește mai mult războiul din Ucraina, cresc sancțiunile împotriva Rusiei și, implicit, victimele colaterale. În contextul dependenței României și a altor țări europene de gazul rusesc, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul vom ajunge să plătim din ce în ce mai mult pe factura de utilități.

La scurt timp după ce au ajuns în spațiul public imagini cu dezastrul lăsat în urmă de retragerea rușilor de pe lângă Kiev, s-a vehiculat un nou val de sancțiuni la adresa Rusiei. Nu de alta, dar indirect, un număr mare de țări europene, în frunte cu Germania, finanțează războiul din Ucraina prin achiziția de gaze naturale. Pentru că există temeri că acel flux de gaze ar putea fi întrerupt, nu a durat mult până când prețurile de referință la gazele naturale din Europa au crescut cu până la 7%.

De ce plătim mai mult pe gaze naturale

Nu toate țările din blocul comunitar sunt la fel de dependente de gazul rusesc. Din acest motiv, unele țări membre UE au cerut autorităților de la Bruxelles să adopte rapid noi sancțiuni împotriva Rusiei, pe fondul atrocităților comise de armata lui Putin. Lista posibilelor sancțiuni include și întreruperea achizițiilor de gaze rusești.

Din păcate, nu a durat mult până când cancelarul german Olaf Scholz a explicat de ce este imposibil. Aparent, Germania și aliaţii săi vor cădea de acord asupra unor „noi măsuri” împotriva Moscovei, fără a menționa gazele naturale. Pe de altă parte, într-o manieră aproape suspectă, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht a spus că UE ar trebui să discute despre încetarea achiziţiilor de gaze din Rusia, scrie Agerpres.

Realitatea din piața europeană de gaze naturale s-a complicat și după ce Moscova a solicitat ca plățile pentru această resursă importantă să fie efectuate în ruble. În timp ce unii traderi analizează care ar putea fi cea mai bună soluție în acest set de circumstanțe, Lituania, un consumator relativ mic, a decis să înceteze să mai importe gaze din Rusia.

„Riscurile geopolitice ar putea să menţină creşterea preţului gazelor pentru o perioadă mai lungă. Solicitarea Kremlinului ca ţările europene să plătească în ruble pentru gazele ruseşti creşte miza pentru aprovizionare şi posibilitatea unor perturbări”, susţin analiştii de la Bloomberg Intelligence, Henik Fung şi Chia Cheng Chen.

Citește și: