Comoara care ar putea să scadă facturile românilor, subiect de proces internațional: ce au greșit autoritățile

Comoara care ar putea să scadă facturile românilor, subiect de proces internațional: ce au greșit autoritățile

Există o speranță pentru facturile mai mici la gaze naturale, dar românii se pare că nu sunt atât de norocoși. Problema este de fapt, compania americană Black Sea Oil and Gas (BSOG), de la care România așteaptă primele gaze noi din Marea Neagră în această vară.

Aceasta a notificat statul român asupra intenției de a declanșa un proces de arbitraj internațional la Curtea de la Paris, notează Economica. Notificarea a fost trimisă săptămâna trecută Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM), cea care reprezintă România în acordurile petroliere încheiate cu companiile.

Ca referință, BSOG a anunțat, în 2019, că va investi patru sute de milioane de dolari în Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia.

Pentru context, BSOG este o companie deținută de gigantul american Carlyle și derulează în largul Mării Negre acest proiect intitulat MGD (Midia Gas Development). Acesta este cel mai avansat proiect de explorare și exploatare a noilor resurse de gaze din Marea Neagră. Zăcământul, cu rezerve estimate la 20-30 de miliarde de metri cubi de gaze, ar fi urmat să aducă în rețeaua românească circa un miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a mai mult de 10% din producția națională. Potrivit ultimului calendar, anunțat în vara trecută, primele gaze urmau să ajungă în rețeaua națională până la finalul anului 2021 și ar fi fost o veste foarte bună pentru români. Din păcate, realitatea este alta.

O speranță pentru facturile mai mici la gaze

“A fost foarte provocator pentru noi, având în vedere legea offshore şi OUG 114. A fost o decizie dificilă să mergem înainte, dar chiar avem încredere în mediul politic că toate lucrurile astea vor fi rezolvate până în 2021. Dacă acum trei ani ar fi fost aceste condiţii nu am fi mers mai departe. Sperăm ca in 2021 OUG 114 să fie de mult uitată, celalalte lucuri să redevină cum erau şi noi să mergem mai departe. Impozitul suplimentar ne afectează foarte mult, ne aşteptăm ca taxele suplimentare să fie anulate”, declara compania acum mai bine de trei ani.

Ce înseamnă asta, mai exact? Se referă la legea offshore, ale cărei prevederi împovărătoare pentru investitori au apărut după ce americanii au început proiectul în Marea Neagră. Cei de la BSOG au spus, după ce au luat decizia finală de investiție, că vor lucra pentru a scoate gazele dar, dacă la momentul exploatării comerciale, legea offshore cu acele prevederi este încă în vigoare, compania nu exclude procese cu statul român.

Așadar, legea offshore nu s-a modificat, în ciuda declarațiilor politice, nici acum. Astfel, BSOOG a dat curs avertismentului lansat cu ani în urmă și anunță statul că urmează un arbitraj internațional, pentru că momentul exploatării se apropie, dar legea nu a fost schimbată.

 

Citește și: