05 apr. 2022 | 08:24

Se întâmplă cu Bitcoin și ne arată că se apropie sfârșitul epopeei: a început numărătoarea inversă

ACTUALITATE
Se întâmplă cu Bitcoin și ne arată că se apropie sfârșitul epopeei: a început numărătoarea inversă

Bitcoin continuă să fie de referință în piața globală de criptomonede, dar se apropie sfârșitul pentru cea mai importantă criptoactivă, odată cu momentul în care nu va mai putea fi minată. Acest subiect a ajuns din nou în lumina reflectoarelor odată cu minarea Bitcoin-ului cu numărul 19 milioane.

De 1 aprilie, fără să fie vreo glumă, la nivel global s-a minat moneda Bitcoin cu numărul 19 milioane. A durat însă câteva zile până când informația a fost verificată și confirmată, din acest motiv a ajuns acum online. Cifra în sine nu este neapărat relevantă, cât faptul că marchează apropierea de finalul minatului de Bitcoin. Nu de alta, dar de foarte mulți ani, se știe că principala criptomonedă este limitată la 21 de milioane, deci mai sunt două milioane de minat.

Bitcoin, mai aproape de final

În momentul în care Bitcoin va ajunge la 21 de milioane, minatul se va întrerupe pentru că nu vor mai putea fi generate monezi noi. Din acel moment, singura soluție pentru a mai obține o astfel de criptoactivă va fi achiziția ei, integrală sau parțială.

Momentan, nu este foarte clar dacă atingerea pragului de 19 milioane se reflectă într-o creștere a prețului principalei monede cripto. La momentul redactării acestui material, un Bitcoin se tranzacționa cu 46.733,7 dolari, după o creștere de 2,65% în ultimele cinci zile. Cea mai tristă situație s-a înregistrat chiar pe 1 aprilie, când putea cumpăra unul cu 44.382 de dolari.

În teorie, apropierea de limita de sus a numărului de Bitcoin se va reflecta într-o creștere a prețului, dar și o stabilizare a pieței. În contextul în care procesul de minare va deveni mai lent, mai solicitant energetic, o creștere a prețului este inevitabilă.

Dincolo de atingerea pragului de acum, altă transformare este însă și mai importantă pentru Bitcoin. Este vorba de procesul intitulat ”halving” sau înjumătățire. Acest lucru se întâmplă atunci când procesul de minerit devine, în esență, de două ori mai greu sau de două ori mai puțin profitabil. Următoarea „înjumătățire” a Bitcoin este estimată a avea loc în 2024, în condițiile actuale. Ca de fiecare dată, impactul acestor realități din piața cripto pentru prețurile efecte de tranzacționare este imprevizibil.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele