29 aug. 2022 | 10:39

Rușii se grăbesc să repare teatrul din Mariupol. „Vor să acopere urmele crimei lor”

ULTIMA ORĂ
Rușii se grăbesc să repare teatrul din Mariupol. „Vor să acopere urmele crimei lor”

La Mariupol, rușii se grăbesc să „reconstruiască” Teatrul Dramatic, asupra căruia au aruncat o bombă în martie, pentru a acoperi urmele crimei lor, spune consilierul primarului din Mariupol.

Rușii vor să ascundă dovezile crimelor din Ucraina

„Ocupanții își îngroapă propria crimă de război – uciderea în masă a aproximativ 600 de civili în Teatrul Dramatic din Mariupol. Ei se grăbesc să lichideze toate urmele și dovezile din cauza „reconstrucției””, a scris consilierul primarului pe Telegram.

El a menționat că invadatorii explică necesitatea de a reconstrui „valoarea istorică” a clădirii. De fapt, aceasta nu are nicio valoare istorică sau arhitecturală, ca toate clădirile tipice din perioada sovietică.

„Singura valoare istorică a apărut atunci când au căzut cele două bombe. Și tocmai această valoare istorică este cea pe care ocupanții încearcă acum să o ascundă”, a subliniat Andriușcenko.

Potrivit lui Andriușcenko, Teatrul Dramatic „nu are nici valoare istorică, nici arhitecturală”.

„Pur și simplu nu are, ca toate structurile tipice ale perioadei sovietice. Singura valoare istorică a apărut în momentul căderii a două bombe.

Și tocmai această valoare istorică este cea pe care ocupanții încearcă acum să o ascundă”, a declarat consilierul primarului.

Impactul asupra teatrului din Mariupol

La 16 martie 2022, un avion rusesc a aruncat o bombă asupra clădirii Teatrului Dramatic din Mariupol, unde se ascundeau sute de civili. Molozul a blocat intrarea în adăpostul de bombe. Se crede că aproximativ 300 de persoane au murit sub dărâmături.

La 23 aprilie, s-a aflat că ocupanții curățau molozul teatrului. În acest proces, invadatorii au împachetat cadavrele celor morți în saci de plastic, le-au transportat cu tractoare și camioane la o unitate de depozitare într-o zonă industrială din apropierea autostrăzii Nikolskoye.

Apoi, după ce au fost umplute, au fost duse la Mangush, unde au fost aruncate într-un terasament de 300 de metri.

La 20 mai, s-a finalizat înlăturarea molozului și îndepărtarea cadavrelor celor morți.

După cum a raportat anterior UNIAN, la 30 iunie, organizația internațională Amnesty International a publicat un raport în care se afirmă că invadatorii ruși au lansat în mod deliberat un atac aerian asupra teatrului de teatru din Mariupol.