07 mart. 2022 | 16:55

Rușii par să spună „nu ne pasă de sancțiunile voastre, avem soluții la orice”: noua metodă prin care fentează SUA și Occidentul

ACTUALITATE
Rușii par să spună

După ce a decis să invadeze Ucraina, Rusia s-a confruntat cu sancțiuni la cel mai înalt nivel, din Statele Unite ale Americii (SUA), până în statele occidentale. De asemenea, multe companii au decis în nume propriu să pedepsească Moscova pentru agresiunile din țara vecină și să se retragă de pe piața rușilor. Ei bine, se pare că rușii au o soluție pentru cel puțin o parte dintre sancțiuni.

Printre companiile ce au decis să impună restricții Rusiei s-au numărat și giganții Visa și Mastercard.

La doar câteva zile de la invazie, companiile de carduri de plată Visa și Mastercard au blocat mai multe instituții financiare ruse din rețeaua lor de plăți.

„Suntem obligați să acționăm astfel, din cauza invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina și a evenimentelor inacceptabile la care am fost martori”, a declarat Al Kelly, directorul general al Visa.

De asemenea, un anunț similar a fost dat și de Mastercard. „Prin această acțiune, cardurile emise de băncile rusești nu vor mai fi susținute de rețeaua Mastercard. Și orice card Mastercard emis în afara țării nu va funcționa la comercianții sau la bancomatele din Rusia”, a precizat compania într-un comunicat.

Lucrurile nu se sfârșesc aici. Rușii au găsit soluția la această problemă

Cu ajutorul chinezilor, rușii vor reuși să ocolească sancțiunile Mastercard și Visa. Cum?

Cardurile emise de Visa și Mastercard vor mai putea fi folosite în Rusia până la data expirării și nu vor mai putea fi folosite în afara țării. Băncile rusești vor emite cardurile sub sigla rusească Mir și analizează un schema chineză UnionPay”, conform profit.ro.

Mai mult decât atât, cu scopul de a-și arăta solidaritatea, cei doi giganți, Mastercard și Visa, au anunțat că vor ajuta cu bani Ucraina. Visa va dona 2 milioane de dolari, în timp ce principalul său competitor, Mastercard, va dona, la rândul său, aceeași sumă de bani.

Sistemul bancar rusesc este puternic afectat de sancțiuni, în timp ce moneda națională, rubla rusească, se prăbușește sub avalanșa de măsuri luate de SUA și Occident împotriva economiei lui Vladimir Putin, ca reacție la invazia declanșată asupra Ucrainei.

Deși sancțiunile vizează economia rusească, sunt voci în rândul analiștilor economici care susțin că, de fapt, toți vom avea de suferit de pe urma a ceea ce se întâmplă acum, pentru că oricât de neplăcut ar suna, piețele financiare ale lumii sunt interconectate și o undă de șoc aici se poate resimți în celălalt colț al lumii. Vedem deja cum suferim de pe urma inflației încurajată de conflictul militar, iar acesta poate fi doar începutul.

Chiar Fondul Monetar Internațional a avertizat, la începutul acestei săptămâni, cu privire la faptul că tot Globul se va confrunta cu urmările economice neplăcute ale acestui război.