Rușii au decis ce fac cu regiunile Donețk și Lugansk. Putin le vrea conectate la Rusia

Rușii au decis ce fac cu regiunile Donețk și Lugansk. Putin le vrea conectate la Rusia

Rusia intenționează să lanseze o legătură feroviară între regiunea sa sudică Rostov și regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, a anunțat marți agenția de presă de stat TASS, citând guvernul regiunii Rostov.

Ce vor să facă rușii cu Rostov, Lugansk și Donețk

Rusia a stabilit duminică controlul total al regiunii Lugansk și luptă pentru a alunga forțele guvernamentale ucrainene din Donețk.

Rușii intenționează să lanseze o legătură feroviară între regiunea sa sudică Rostov și regiunile Donețk și Luhansk, relatează agenția de știri rusă TASS, citând guvernul regiunii Rostov.

Rapoartele vin în contextul în care forțele rusești și-au stabilit următoarele obiective în provincia ucraineană Donețk din estul țării, după ce președintele Vladimir Putin a revendicat victoria în provincia vecină Lugansk, iar războiul care durează de cinci luni a intrat într-o nouă fază.

Forțele lui Putin au preluat Lisichansk

Președintele Volodymyr Zelenskyy a declarat ieri că, în ciuda retragerii Ucrainei duminică din Lisichansk, trupele sale au continuat să lupte.

Forțele armate ale Ucrainei răspund, resping și distrug potențialul ofensiv al ocupanților zi de zi”, a declarat Zelenski.

Un pod de cale ferată cheie care leagă Melitopolul și Tokmak, ocupate de Rusia, a fost aruncat în aer la sfârșitul săptămânii, a declarat primarul exilat al orașului din sudul țării, Ivan Fedorov.

Vorbind în direct la televiziunea ucraineană Rada TV, Fedorov a declarat că traficul feroviar de la Melitopol la Berdiansk a fost „complet paralizat” duminică. Rapoartele presei locale confirmă că podul a fost distrus, dar nu este clar cine este responsabil.

O explozie a aruncat în aer satul Lyubimivka, ocupat de ruși, a relatat postul de știri ucrainean Ria-Melitopol pe Telegram, adăugând că trupele ruse au folosit podul pentru a transporta echipamente militare.

Cantități mari de echipament militar rusesc au fost văzute trecând prin Melitopol, inclusiv convoaie de tancuri și vehicule blindate, spre Herson și Zaporojie.

Forțele ucrainene au distrus aerodromul din Melitopol duminică dimineața devreme, potrivit lui Fedorov. El a adăugat că un incendiu la baza rusă situată acolo continuă luni.

Trupele rusești au ocupat Melitopol de la începutul lunii martie, folosind orașul pentru asalturile în curs de desfășurare asupra teritoriilor din sudul Ucrainei.