De ce a fost blocat Google Maps în Ucraina: cum a devenit un instrument de război în conflictul cu Rusia
Fără niciun fel de intervenție din partea utilizatorilor, Google Maps a devenit, peste noapte, un instrument vital în localizarea fluxurilor de tancuri și soldați pe teritoriul Ucrainei. Acum, Google a luat o decizie radicală.
În momentul în care te afli în trafic, pornind de la datele furnizate de toate telefoanele din mașini, Google poate face o estimare corectă și precisă legată de viteza de deplasare. Pornind de la acest set de circumstanțe, îți oferă în timp real acces la blocaje în trafic din fiecare colț al planetei, inclusiv din Ucraina. În combinație cu informațiile care se cunosc din presă și din imaginile din satelit legate de poziția trupelor ruse, dar și ucrainiene, soluția cartografică de la Google a devenit instrument de război. Nu de alta, dar nicio soluție nu este mai eficientă și utilă în a-ți afișa o coloană de 5 kilometri de tancuri și artilerie ce se deplasează spre Kiev.
According @googlemaps, there is a „traffic jam” at 3:15 in the morning on the road from Belgorod, Russia to the Ukrainian border. It starts *exactly* where we saw a Russian formation of armor and IFV/APCs show up yesterday.
Someone’s on the move. pic.twitter.com/BYyc5YZsWL— Dr. Jeffrey Lewis (@ArmsControlWonk) February 24, 2022
Google a oprit potențialul dezastru provocat de Google Maps
În acest context, cei de la Google au luat decizia complet neobișnuită de a dezactiva temporar indicatorii de trafic de pe Google Maps în Ucraina. Având în vedere că Waze este tot un produs Google, cel mai probabil s-a întâmplat același lucru și în respectiva soluție de navigație. Explicația oficială, dacă nu era evidentă, ține menținerea siguranței comunităților locale. Este important de reținut că decizia nu a fost una ușoară și a fost luată după consultarea autorităților regionale, la solicitarea oficialităților din Ucraina.
Decizia nu este una permanentă și nu afectează funcționalitatea de ansamblu a Google Maps. Ca aplicație de navigație pe bază de GPS, funcționează în continuare, doar că estimările legate de durata parcurgerii unui traseu s-ar putea să fie eronate pentru că nu mai iau în calcul intensitatea traficului din zonă.