Rusia susține că a doborât trei avioane ucrainene în apropiere de Insula Șerpilor
Trupele rusești se bucură de o nouă victorie. Oficiali de la Kremlin au anunțat că armata lui Putin a reușit să doboare trei avioane de vânătoare ucrainene, unul dintre ele fiind în apropiere de Insula Șerpilor.
Armata Ucrainei și-a pierdut trei avioane. Anunțul făcut de Kremlin
Celelalte două aparate de zbor au fost în Mikolaiv și Harkov. Ministerul rus al Apărării a anunțat că trupele sale au lovit aparate Su-25 în apropierea regiunilor Evhenivka din regiunea Mikolaiv și Velika Komishuvaha din Harkov, precum și un Su-24 în apropierea Insulei Șerpilor.
Șeful NATO e de părere că Ucraina poate să câştige războiul împotriva Rusiei și spune că „ofensiva sa majoră (a Rusiei) din Donbas a ajuns într-un punct mort”, iar „Rusia nu şi-a atins obiectivele strategice”.
De altfel, autoritățile de la Kremlin au naționalizat o fabrică importantă care a aparținut grupului Renault. Aceștia vor să o folosească pentru a resuscita cunoscuta marcă sovietică Moskvitch. Producătorul francez de automobile a spus că această hotărâre e „o alegere responsabilă” pentru miile săi de angajați din Rusia.
„Am decis să listez fabrica ca un bun al orașului și să reiau producția sub marca istorică Moskvitch. Vom deschide o nouă pagină în istoria Moskvitch în 2022”, a anunțat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, dând asigurări că va păstra „majoritatea” personalului și subcontractanții fabricii Renault.
De altfel, trupele rusești pregătească un referendum în regiunile Herson şi Zaporojie.
„Există instrucţiuni din partea Moscovei ca în câteva luni să se ajungă la organizarea unui referendum. În acest moment, ei nu înţeleg încă foarte clar despre ce să fie acest referendum, dar se vor concentra pe pregătirea terenului pentru consultare. Ei încearcă să-şi impună puterea, în multe aşezări îşi instalează supraveghetori, adeseori din lumea criminală”, a declarat oficialul ucrainean, citat de agenţia Unian.
Totodată, Kremlinul nu a dorit să negocieze cu privire la posibilitatea eliberării militarilor ucraineni ai batalionului naţionalist Azov, baricadaţi de mai multe săptămâni în tunelurile combinatului siderurgic Azovstal, pe care i-a calificat drept „criminali de război”
Citește și: Armata Română face angajări pe bandă rulantă. Posturile care au fost scoase la bătaie de MApN