Rusia și Ucraina, nou schimb de prizonieri. Majoritatea sunt militari

Rusia și Ucraina, nou schimb de prizonieri. Majoritatea sunt militari

Ucraina a declarat, marți, 19 aprilie, că a primit înapoi 60 de soldați și 16 civili într-un schimb de prizonieri cu Moscova, fără a oferi detalii despre numărul ruşilor predaţi. Potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereşciuk, este al cincilea schimb de prizonieri de la începutul invaziei ruse din Ucraina, declanșată la 24 februarie. Penultimul schimb a avut loc vineri, 15 aprilie, după negocieri tensionate în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, parţial sub control rusesc. Cu o zi înainte, 30 de ucraineni au fost eliberaţi.

Nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina

Rusia a predat Ucrainei peste 60 de soldaţi şi 16 civili într-un schimb de prizonieri de război, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

„Am făcut un schimb care a vizat 60 de militari, între care 10 ofiţeri. 16 civili s-au întors, de asemenea, la noi”, a anunţat  Vereşciuk.

Un apropiat al lui Putin este reținut de ucraineni

Luni, 18 aprilie, serviciile de securitate ucrainene au publicat o înregistrare video cu omul de afaceri Viktor Medvedchuk, apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, în care oligarhul rus cerea să fie eliberat în schimbul unor soldaţi şi civili din oraşul-port Mariupol. Acesta s-a adresat chiar președinților Ucrainei și Rusiei. Cu o avere estimată la 460 de milioane de dolari, avocatul se află în pușcărie, de unde a făcut apel la președinții Volodimir Zelenski și Vladimir Putin.

„Vreau să mă adresez președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, cu o propunere de a mă schimba cu apărătorii și locuitorii orașului Mariupol, care se află într-un oraș blocat, fără acces sigur prin coridoarele umanitare”, a spus Viktor Medvedchuk într-un mesaj postat pe Youtube de Serviciile secrete ucrainene.

Viktor Medvedchuk a fost prins în timp ce încerca să fugă din Kiev

Ucrainenii l-au prins pe Medvedchuk pe 12 aprilie. Planul Rusiei era să-l ducă mai întâi în Transnistria, apoi la Moscova. Prietenul lui Putin a fost capturat în timp ce încerca să fugă din Kiev. Arestarea oligarhului, care a fugit la câteva zile după invazia rusă a Ucrainei, a fost anunțată de Zelenski, care a postat pe rețelele sociale o poză cu deținutul ținut în cătușe, îmbrăcat în hainele armatei și cu părul răvășit.

Doi britanici capturați de ruși, apel la Boris Johnson

În Rusia, au fost difuzate apelurile a doi prizonieri, identificaţi ca fiind britanicii Shaun Pinner şi Aiden Aslin, care au afirmat că au fost capturaţi în timpul confruntărilor din Ucraina. Aceștia i-au cerut premierului Boris Johnson să negocieze eliberarea lor în schimbul lui Viktor Medvedchuk.

Citește și: