Rusia recrutează sirieni pe care să îi trimită la luptă în Ucraina. Câți bani le oferă Putin pe zi
Rusia recrutează luptători din Siria pentru a ajuta la invadarea Ucrainei, au declarat patru oficiali americani pentru The Wall Street Journal. Moscova este interesată de sirienii care au experiență în lupta urbană, în speranța că pot ajuta forțele ruse să cucerească Kievul, capitala și cel mai mare oraș al Ucrainei, au spus oficialii.
Rusia recrutează sirieni pe care să îi trimită la luptă în Ucraina
Nu era clar câți luptători sirieni au fost recrutați sau dacă vreunul a fost deja dislocat în Ucraina, deși un oficial a declarat pentru Jurnal că unii se pregătesc deja în Rusia. Casa Albă nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii la raportul The Journal.
Rusia operează în Siria din 2015, când a lansat o intervenție militară pentru a ajuta guvernul sirian să lupte împotriva rebelilor în războiul civil aflat în desfășurare.
Deir Ezzor 24, un mijloc de presă cu sediul în Siria, a raportat săptămâna trecută că Rusia le-a oferit sirienilor între 200 și 300 de dolari pentru mercenarii care doresc să meargă în Ucraina timp de șase luni pentru a „opera ca gardieni”. Potrivit publicației, Rusia contracta sirieni care au luptat în războiul din Libia. Reuters a raportat în 2020 că Rusia a angajat sute de mercenari sirieni pentru a lupta în Libia.
Luptătorii străini s-au alăturat războiului și în numele Ucrainei. La câteva zile după ce a început asaltul rusesc pe scară largă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat crearea unei Legiuni internaționale pentru străinii care doreau să vină în Ucraina și să lupte împotriva Rusiei.
Veterani britanici și americani au călătorit în țară. Oficialii ucraineni au declarat săptămâna trecută că 3.000 de americani au aplicat să se alăture noii legiuni internaționale. Câteva sute au sosit în Ucraina de săptămâna trecută, a informat Military Times.
Mercenarii din grupul Wagner vor provoca „haos” încercând să-l omoare pe Zelenski
Sean McFate, un fost antreprenor militar privat, dezvăluie ce a învățat vorbind cu mercenarii din infamul grup Wagner din Rusia și studiind munca lor nemiloasă.
Grupul Wagner, o armată privată de elită care desfășoară munca murdară a lui Vladimir Putin în străinătate, și-a ucis drumul prin misiuni în Siria, Libia, Mali și în alte părți înainte de a fi trimis, aparent, în Ucraina. Acești veterani brutali din forțele speciale sunt acum raportate că au o „listă ucisă” de ținte de asasinare, inclusiv președintele Ucrainei, Volodimirr Zelenski, și primarul Kievului, Vitali Klitschko.
O persoană cu care au vorbit membrii Wagner, în mod surprinzător, este un american, Sean McFate. După propria sa carieră de „antreprenor militar privat” – termenul politicos pe care îl preferă, McFate își folosește „credința de stradă” cu acești oameni pentru a asigura informații pentru munca sa de astăzi ca consultant de securitate și strateg de război.
Recent, agenții Wagner cu care a fost în contact s-au „fantomă”. McFate crede că se datorează faptului că se numărau printre cei aproximativ 400 despre care se crede că au fost comandați în Ucraina, în planuri care datează de câteva luni.
Putin a negat că are legătură cu organizația, dar potrivit lui McFate, el îi angajează „ca trupe de șoc, ca asasini, ca o a cincea coloană în fața invaziei ruse”. Aceștia sunt sabotorii pe care Ucraina a încercat să-i vâneze în timp ce impunea un stațion de acces în capitala sa.
Scopurile lor vor fi „să provoace haos, să provoace frică, să nu-și facă griji cu privire la daune colaterale sau drepturile omului, să fie atât de brutali pe cât este necesar și să fie la fel de deștepți și vicleni după cum este necesar”, spune McFate, vorbind cu cei de la Washington.
„Vor fi în grupuri mici de trei până la opt. Se vor amesteca, nu vor purta uniforme, vor vorbi ucraineană”, potrivit inews.co.uk.
Potrivit biografiei de pe site-ul său, McFate „a avut de-a face cu liderii războinici africani, a ridicat armate în interesul SUA, a călărit cu grupuri armate în Sahara, a efectuat recunoașteri strategice pentru industria extractivă, a încheiat tranzacții cu arme în Europa de Est și a contribuit la prevenirea unui genocid iminent în regiunea Rwanda”.
A renunțat la acea viață acum 10 ani. Acum, în vârstă de 52 de ani, este consilier pentru politică externă la Universitatea Oxford și Atlantic Council și este autorul cărții The Modern Mercenary.