03 iun. 2022 | 12:03

Rusia intervine, după ce Turcia a lansat amenințări la adresa Siriei. Ce i-a transmis Moscova lui Erdogan

ULTIMA ORĂ
Rusia intervine, după ce Turcia a lansat amenințări la adresa Siriei. Ce i-a transmis Moscova lui Erdogan

Rusia a venit cu o primă reacție după ce președintele Turiciei a anunțat o operațiune militară în Siria. Oficialii de la Kremlin sper că oamenii lui Erdogan nu va lansa această ofensivă , spune un purtător de cuvânt diplomatic.

Moscova nemulțumită de decizia lui Erdogan. Ce zis oficialii ruși

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a reînnoit amenințările cu o campanie militară care vizează „teroriștii”.

„Sperăm că Ankara se va abține de la acțiuni care ar putea duce la o deteriorare periculoasă a situației deja dificile din Siria”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

„Facem încă un pas în stabilirea unei zone de securitate de 30 de kilometri de-a lungul graniței noastre de sud. Vom curăța Tal Rifaat și Manbij”, a spus el, referindu-se la două orașe din nordul Siriei.

În ultima perioadă, liderul de la Ankara a tot venit cu amenințări în ceea ce privește o operațiune împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Acesta e nemulțumit și de Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), un grup sirio-kurd pe care îl consideră parte a PKK.

Zakharova a reiterat că „înțelegem preocupările Turciei cu privire la amenințările la adresa securității naționale care se răspândesc in regiunile de frontieră cu Siria”, dar e de părere că situația poate fi rezolvată doar dacă trupele siriene sunt înlaturate din zonă.

Pe de altă parte, Valentina Matviyenko, preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse a afirmat că Moscova e deschisă la negocieri cu Ucraina şi ar dori să semneze un acord de pace. Aceasta menționează că țara sa vrea pacea, dar se teme de „planurile” Ucrainei, susţinute cu armament de către Occident.

„Suntem deschişi la negocieri. Sunt de acord că e nevoie de o soluţie diplomatică, paşnică. Dar e nevoie ca asta să fie de ambele părţi. Repet, suntem deschişi la negocieri şi semnare de acorduri care să pună capăt războiului civil în Ucraina şi să aducă pacea, dar nu vedem nicio reacţie din partea Kievului”, a spus şefa Consiliului, citată de către agenţia de ştiri rusă TASS.

Citește și: LIVE Război în Ucraina. Ziua 100. Armata rusă a preluat controlul în Severodoneţk. Întâlnire ONU la Moscova pentru deblocarea cerealelor