13 mai 2022 | 15:53

Românii, curajoși nevoie mare: ai noștri își fac planuri de fugă din țară, de frica lui Putin

ACTUALITATE
Românii, curajoși nevoie mare: ai noștri își fac planuri de fugă din țară, de frica lui Putin

Războiul de la granița țării îi determină pe mulți conaționali ai noștri să-și facă planuri de a emigra. Interesant este că nu sunt deloc puțini aceia care au astfel de gânduri, de teama lui Vladimir Putin și, consideră ei, a posibilității ca acest conflict militar să capete noi proporții. Totuși, românii ar părăsi țara natală și din alte motive, cum ar fi oportunitățile mai bune de lucru.

Deși România beneficiază de garanții de securitate, atât din partea NATO, cât și a Uniunii Europene, iar liderii noștri politici îndeamnă la calm și rațiune, spunând că noi nu suntem în pericol, nu toți românii au această impresie, motiv pentru care gândul de a emigra e destul de prezent în mentalul colectiv.

Se pare că un român din doi s-a gândit să emigreze după declanşarea războiului din Ucraina, conform unui sondaj recent realizat de platforma de recrutare BestJobs.

Mai exact, arată analiza, 51% dintre români au luat în calcul să părăsească România, în timp ce 12% aşteaptă să vadă cum evoluează situaţia, iar 11% sunt de părere că războiul nu ne va afecta.

Lista completă a motivelor pentru care românii ar pleca din țara lor

Printre motivele generale pe care românii le indică drept justificative pentru plecarea din țară, peste 80% notează dorinţa de a schimba mediul şi ţara în care lucrează. De asemenea, 24% vorbesc despre siguranţa personală şi a familiei, iar orinţa de a accesa un venit mai mare, care nu este posibil în România e menționată de 21% dintre respondenții studiului.

În continuarea listei regăsim nevoia de a avea mai multe oportunităţi de dezvoltare profesională (14%) şi dorinţa de a lucra într-un domeniu mai sigur, care să nu fie afectat de război (4%). Apropierea de rude sau cunoştinţe (27%) şi distanţa faţă de zona războiului (24%) se adaugă pe lista motivelor pentru relocare.

Românii s-au gândit deja și la câteva destinații unde ar vrea să ajungă, în caz că vor pleca de aici. Pe listă avem economiile puternice ale Europei, cu precădere Germania. Regăsim, de altfel, și alte țări, precum Franța, Marea Britanie sau Italia. Unii au de gând să meargă chiar la „capătul pământului”, în Statele Unite ale Americii sau Australia.

„Salariile mai mari, numărul mare de oportunităţi de muncă şi condiţiile mai bune de trai i-au făcut pe români să aspire la un job în străinătate şi înainte de declanşarea războiului în Ucraina, dar tendinţa a fost accentuată după ridicarea restricţiilor de circulaţie.

Sondajul ne arată că tot mai mulţi români iau în calcul posibilitatea emigrării, măcar ca opţiune de rezervă, ceea ce înseamnă că încep să se documenteze, să monitorizeze piaţa locurilor de muncă şi chiar să aplice la joburi din ţara care îi interesează.

În prezent, peste 9% din volumul total de anunţuri de pe BestJobs sunt pentru poziţii în străinătate, iar ţările cu cea mai mare deschidere către candidaţii români corespund cu ţările vizate de aceştia. Mai exact, cele mai multe oferte de joburi vin din Germania, Franţa, Marea Britanie sau Olanda”, a afirmat Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs.