26 sept. 2022 | 22:27

Românii cu bani mulți au grijă de portofel: paradoxal, cei săraci cheltuie „fără număr”

ACTUALITATE
Românii cu bani mulți au grijă de portofel: paradoxal, cei săraci cheltuie

Un sondaj recent scoate la iveală cât de diferite sunt comportamentele financiare între persoanele care câștigă bine și acei români care de-abia își pot duce traiul de la o lună la alta.

Analiza indică faptul că, în mod paradoxal, oamenii cu bani mai mulți acordă o mai mare atenție bugetului lor și sunt mult mai atenți cu banii față de românii cu venituri modeste.

„Deși ne-am aștepta ca cei cu venituri mai mici să fie mai atenți în ceea ce privește cheltuielile, datele sondajul arată contrariul: doar 61,88% dintre românii cu venituri sub 2.500 lei / lună au obiceiul să-și urmărească bugetul de venituri și cheltuieli, cifră sub media de 66,43% la nivel de populație. La polul opus, cei care au venituri mari (de peste 10.000 lei pe lună) sunt cei mai atenți cu bugetul (72,55% dintre ei sunt atenți la costuri)”, conform sondajului realizat online, de comparatorul financiar FinZoom, la cererea CEC Bank, pe un eșantion reprezentativ de peste 1.390 de respondenți din toată țara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet.

Ca referință cu privire la sondaj, trebuie reținut că 55,43% dintre respondenți sunt salariați, 43,78% au declarat venituri între 2.500 lei și 5.000 lei, 34,22% au vârste cuprinse între 25-40 ani, iar 39,04% au studii superioare.

Revenind la datele ce au rezultat din analiză, se pare că majoritatea cheltuielilor se duce către locuință. Astfel, pentru 25,52% dintre români, aceste cheltuieli reprezintă 40-60% din venituri.

Totodată, mai relevă analiza, se pare că 66,43% dintre respondenți declară că obișnuiesc să-și urmărească bugetul lunar, numărul acestora fiind în creștere (cu circa 3%) față de primul trimestru al acestui an. Ponderea este mai ridicată – circa 75% – în rândul celor mai înaintați în vârstă (peste 55 de ani), iar tinerii îmbrățișează mai greu acest obicei – doar 55% din cei sub 25 de ani au obiceiul de a-și urmări bugetul în mod frecvent.

Ne cam lipsește educația financiară, trebuie să recunoaștem acest lucru

Consilierii financiari recomandă oamenilor, ca indiferent de venitul câștigat lunar, să își urmărească cheltuielile și să le prioritizeze. Desigur, cu cât salariul e mai mic, te poți simți descurajat să urmărești astfel de detalii, gândindu-te că oricum nu-ți ajung banii să duci un trai mai bun, dar această mentalitate este distructivă.

Dacă reușești să economisești zilnic 10 lei, la final de lună poți strânge câteva sute de lei ce pot fi investiți, de exemplu, în niște cursuri de specialitate, ce-ți pot aduce o calificare nouă și un job mai bun.

Din acest motiv e important să eliminăm cheltuielile inutile, să fim atenți încotro se duc banii noștri și să facem tot posibilul să ne alcătuim un buget de urgență, mai ales dacă lucrăm pe posturi ușor dispensabile, de pe care putem fi cu ușurință dați afară.