Patronii cheltuie sume tot mai mari cu angajații lor: salariații câștigă mai bine acum

Patronii cheltuie sume tot mai mari cu angajații lor: salariații câștigă mai bine acum

Se pare că firmele angajatoare de la noi din țară cheltuie din ce în ce mai mulți bani cu salariile. Această informație reiese din cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit instituției, ale cărei cifre sunt valabile pentru anul 2021, dar care indică o tendință de creștere ce cu siguranță o vom regăsi și-n statisticile viitoare, privitoare la 2022, se pare că suma medie cheltuită de angajator cu un salariat, lunar, a fost de 5.802 lei.

„Lunar, angajatorii au cheltuit în medie 5802 lei/salariat, mai mult cu 7,3% comparativ cu anul precedent”, transmite instituția.

Câștigăm din ce în ce în ce mai mulți bani

Față de 2020, se simte o creștere destul de puternică a costului mediu lunar al forței de muncă, consemnându-se o evoluție cu +7,3 puncte procentuale.

Câştigul salarial mediu brut lunar anul trecut a fost 5.535 lei, în timp ce câştigul salarial mediu net lunar a fost 3416 lei, în creștere cu 6,2% (+199 lei) comparativ cu anul precedent.

„Câştigul salarial mediu brut lunar înregistrat la nivelul economiei naționale ȋn anul 2021 a fost 5535 lei, cu 6,2% mai mare față de anul precedent, iar câştigul salarial mediu net lunar a fost 3416 lei, ȋn creștere cu 6,2% (+199 lei) comparativ cu anul precedent”, explică INS.

INS a dat publicității și o evidență a celor mai mici, dar și celor mai mari valori ale câştigurilor salariale medii nete lunare pentru anul trecut, raportat la media pe economie.

Avem o serie de domenii de activitate care se încadrează în fiecare dintre cele două categorii, după cum urmează:

Comparativ cu media pe economie, cele mai mari valori ale câştigurilor salariale medii nete lunare realizate ȋn anul 2021 s‐au înregistrat în următoarele activități economice: informaţii şi comunicaţii (+98,3%), intermedieri financiare şi asigurări (+63,2%), administraţie publică (+54,5%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+51,8%), industria extractivă (+44,1%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+28,8%), sănătate şi asistenţă socială (+19,6%), respectiv învăţământ (+4,6%).

În schimb, „câştigurile salariale medii nete lunare care s‐au situat sub media pe economie au fost în următoarele activități economice: hoteluri şi restaurante (‐44,9%), alte activităţi de servicii (‐36,8%), tranzacţii imobiliare (‐28,3%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (‐24,8%), agricultură, silvicultură şi pescuit (‐22,6%), distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (‐18,9%), comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor (‐17,9%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (‐14,8%), industria prelucrătoare (‐12,3%), transport şi depozitare (‐10,3%), respectiv construcţii (‐3,1%)”, conform INS.

Etichete: