Românii au pus mâna pe muncă: scumpirile i-au determinat să ia cu asalt joburile
Perioada aceasta marcată de scumpiri i-a determinat pe mulți români să pună mâna pe muncă și să facă rost de bani pentru a trăi cât de cât decent.
Dacă analizăm cifrele oficiale ale celor mai recente analize privind piața muncii din România, observăm faptul că numărul locurilor de muncă vacante a scăzut.
Practic, au mai rămas foarte puține opțiuni pentru cei interesați, la rândul lor, de un loc de muncă în țară.
Care e situația pieței muncii, la ora actuală
Potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS), numărul locurilor de muncă vacante a fost de 45.600, în trimestrul IV 2021, în scădere cu 1.600 față de trimestrul anterior, iar rata locurilor de muncă vacante a fost 0,92%, în scădere cu 0,03 puncte procentuale față de trimestrul precedent.
„În trimestrul IV 2021, numărul locurilor de muncă vacante a fost 45.600, în scădere cu 1.600 față de trimestrul anterior. Rata locurilor de muncă vacante a fost 0,92%, în scădere cu 0,03 puncte procentuale față de trimestrul precedent. Comparativ cu același trimestru al anului 2020, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,19 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 10.000”, arată datele INS.
Raportându-ne la aceeași perioadă de referință, statisticienii ne mai arată că cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administrația publică (1,97%), activități de spectacole, culturale și recreative (1,74%), informații și comunicații (1,62%), respectiv sănătate și asistență socială (1,58%).
Interesant de menționat este că sectorul bugetar a însumat aproape 28% din numărul total al locurilor de muncă vacante.
Totodată, conform datelor oficiale, cele mai puține locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacții imobiliare (0,04 mii locuri vacante), industria extractivă (0,1 mii locuri vacante), respectiv în cele de alte activități de servicii (0,2 mii locuri vacante). În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creșteri s-au observat în industria prelucrătoare (+3.100 locuri vacante), informații și comunicații (+1,5 mii locuri vacante), respectiv comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor (+1,0 mii locuri vacante).