Ce salarii cresc în România de la 1 martie. Vestea care va bucura această categorie de români

Ce salarii cresc în România de la 1 martie. Vestea care va bucura această categorie de români
Veniturile care cresc de la 1 martie 2022

Toți românii trebuie să știe asta! Care sunt veniturile care cresc de la 1 martie? Vestea aceasta va bucura o categorie de români. Indicatorul social de referință va fi actualizat, arată o lege adoptată anul trecut. Data de aplicare pentru aceasta începe de la 1 martie 2022. Care sunt angajații ce se vor bucura de un salariu mai mare încă din prima zi a lunii viitoare?

Veniturile care vor crește de la 1 martie 2022: ce categorie de români se bucură de bani în plus?

Indicatorul social de referință va fi actualizat anual, conform unei legi adoptate anul trecut. Data de aplicare a acesteia începe de la 1 martie 2022. Concret, noua lege prevede indexarea anuală a ISR cu 100% din rata inflației drept indicator care reflectă creșterea medie pe an a prețurilor.

Acest lucru este prevăzut și în cazul pensiilor, arată Legea 263/2010. ISR nu se indexează nici în acest context în cazul în care inflația este negativă. Astfel, rămâne la valoarea din anul anterior. Toate veniturile care se raportează direct la indicele social de referință vor fi indexate cu 5.1%.

De la data de 1 martie 2022, indemnizațiile pentru creșterea copilului de până la 2 ani, alocațiile sau venitul minim garantat vor crește cu valoarea de 5.1%. De asemenea, tot din 1 martie a.c. vor crește și ajutorul de șomaj și ajutorul pentru încălzire.

„Valoarea indicatorului social de referinţă se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

În situaţia în care rata medie anuală a inflaţiei are valoare negativă se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referinţă”, se precizează în Legea 225/2021, publicată în Monitorul Oficial din 27 iulie 2021.

ISR are valoarea de 500 de lei, aflându-se la același nivel din 2008, iar prin această creștere va suferi câteva modificări, lucru care înseamnă că va ajunge la valoarea de 525.5 de lei de la 1 martie a.c.

Detalii

Conform calculalor avocatnet.ro, venitul minim garantat va fi următorul de la data de 1 martie (pe baza creșterii ISR):

 • 148,7 lei (0,283 ISR) pentru persoana singură;
 • 268 lei (0,510 ISR) pentru familiile formate din două persoane;
 • 375,2 lei (0,714 ISR) pentru familiile formate din trei persoane;
 • 464,5 lei (0,884 ISR) pentru familiile formate din patru persoane;
 • 553,8 lei (1,054 ISR) pentru familiile formate din cinci persoane;

Creșterea ISR aduce la o majorare a pragului de venituri până la care o persoană fără loc de muncă poate intra în categoria șomerilor. Legea 76/2002 stabilește că șomer poate fi orice persoană care nu lucrează undeva și care nu câștigă bani sau care are venituri din activități autorizate legal.

În același timp, se va majora și indemnizația de șomaj, care depinde de stagiul de cotizare, astfel:

 • 75% din valoarea ISR (394 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
 • 75% din valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:
 • 3%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
 • 5%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
 • 7%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
 • 10%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.