Renovare pe banii statului: dacă stă să-ți cadă casa, depui o declarație și primești bani de la stat să o faci ca nouă
Vești neașteptat de bune pentru românii care au în proprietate clădiri ce stau să cadă. Mai exact, clădiri cu risc seism ridicat, ce reprezintă un adevărat pericol, în cazul unui cutremur.
Ei bine, se pare că poți pune pe sume frumoase de bani de la stat, ca să o consolidezi, pentru ca acea clădire să nu mai fie în pericol de a se dărâma, dacă are loc un sesim.
De la 1 ianuarie 2023, legea nouă care permite acest lucru va începe să se aplice. Până atunci, poți să te documentezi cu privire la procedurile și pașii ce trebuie urmați, ca să ajungi să obții finanțarea gratuită de la stat.
Conform normelor de aplicare proaspăt adoptate, scopul inițiativei legislative este “finanțarea proiectării și execuției lucrărilor de consolidare la clădirile încadrate de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică (…), în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurării funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și a creșterii eficienței energetice”.
Ce pași trebuie făcuți, pentru renovarea locuinței pe banii statului
Important de precizat este că poți obține banii în calitate de persoană fizică!
„În cazul subprogramului destinat clădirilor multietajate cu destinația principală de locuință, asociațiile de proprietari din blocurile cu risc seismic ridicat (clasa de risc seismic I și II) vor trebui să se adreseze primăriilor, care vor fi, de fapt, beneficiarii finanțării de la stat.
Așadar, banii pentru consolidare nu vor ajunge direct la asociațiile de proprietari din blocurile ce se doresc consolidate, plățile pentru aceste lucrări fiind făcute de autoritățile administrației publice locale.
Pentru a putea fi trecute pe lista primăriei pentru consolidarea blocului cu bani de la stat, asociațiile de proprietari vor trebui să depună la autorități o hotărâre, adoptată în unanimitate de proprietari, prin care aceștia își exprimă acordul pentru intrarea în program, precum și pentru proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții”, explică avocatnet.ro.