11 ian. 2022 | 17:50

Record pe piața românească de energie: presa internațională va scrie despre noi

ACTUALITATE
Record pe piața românească de energie: presa internațională va scrie despre noi

România înregistra, în ziua de luni, noi recorduri pe piața proprie de energie. Mai exact, este vorba despre performanța remarcabilă înregistrată de turbinele eoliene de la noi din țară.

Acestea produc electricitate cât trei reactoare de dimensiunea celor de la Cernavodă. Aprecierea este realizată în baza valorilor înregistrate luni după-amiază.

Se pare că hidrocentralele se află în vârful clasamentului, fiind pe primul loc și asigurând 25,8% din totalul energiei produse, cu 2.270 MW. Clasamentul e continuat de energia eoliană, cu cu 2.096 MW și de hidrocarburile, cu 1.829 MW. În continuare, avem energia nucleară – 1.345 MW, cărbunele – 1.152 MW, biomasa – 69 MW şi energia fotovoltaică – 15 MW.

Ce se mai întâmplă pe piața noastră de energie

Din nefericire, o veste este bună, iar alta rea. Cam așa pot fi clasificate informațiile ce apar din acest domeniu. Referindu-ne la aspectele mai puțin pozitive, trebuie notat faptul că legislația în materie a suferit din nou modificări, chiar de la finele anului trecut, printr-o Ordonanță de Urgență. Vorbim despre prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului 143/2021, care a modificat, în ultima zi a anului trecut, Legea energiei electrice și a gazelor naturale (123/2012).

Prin acest act normativ, consumatorilor casnici sau persoanelor juridice, li se poate impune plata unei taxe de reziliere atunci când renunță în avans la contractele de energie electrică încheiate pe o durată determinată și cu prețuri fixe.

Practic, se va proceda așa cum este practica în telefonie. Abonamentele se reziliază în anumite condiții, în baza unei taxe plătită de consumatorul care vrea să rupă acea colaborare.

Cu alte cuvinte, ți s-ar putea impune (dar nu e obligatoriu, prin lege) să plătești o taxă de reziliere, dacă vrei să încetezi anticipat colaborarea cu un anumit furnizor de pe piață. Rămâne, însă, la aprecierea firmelor dacă vor aplica acest comision, deoarece legislația proaspăt adoptată nu prevede acest comision ca pe o obligativitate.