06 dec. 2022 | 14:55

Recifurile de corali ar putea fi salvate: descoperirea oamenilor de știință care dă speranțe omenirii

ACTUALITATE
Recifurile de corali ar putea fi salvate: descoperirea oamenilor de știință care dă speranțe omenirii

Ca multe alte animale, și coralul (astrangia poculata) își petrece iarna în stare de hibernare.

Potrivit unui nou studiu aparținând unui cercetător de la Universitatea din California, comunitățile microbiene care trăiesc pe corali sunt amestecate în timpul pauzei anuale de odihnă, pregătindu-i pentru sezonul următor.

Descoperirea ne-ar putea oferi o idee mai bună despre modul în care coralii ar putea răspunde la schimbările climatice. Pe măsură ce apele oceanelor se încălzesc, protejarea microbiomului coralilor va fi o misiune esențială, iar aceste descoperiri ar putea oferi experților informații valoroase despre cum să mențină coralii în viață.

Hibernarea, esențială pentru existența acestei specii

„Repausul este un răspuns la un factor de stres al mediului”, a declarat ecologistul Anya Brown, de la Universitatea din California.

„Dacă înțelegem mai multe despre această perioadă de recuperare, am putea, de asemenea, să înțelegem ce microbi ar putea fi responsabili pentru recuperarea coralilor în sistemele tropicale mai calde”, a mai spus ea.

Steaua Nordică trăiește în Oceanul Atlantic, aria sa extinzându-se de la Golful Mexic până în Massachusetts. Când temperatura apei scade, coralul intră într-un somn profund: își retrage tentaculele și nu mai mănâncă.

În perioada octombrie 2020 –  mai 2021, Brown și colegii ei au colectat 10 colonii distincte de corali, din largul coastei Massachusetts.

Analiza de secvențiere genică a microbiomilor specimenelor a arătat că în perioadele de repaus, microbii asociați cu agenții patogeni sunt eliberați, la fel ca și microbii care absorb nutrienții.

Microbii care pot furniza azot coralului, pe de altă parte, cresc în număr, sugerând că acest animal își eficientizează în mod conștient comunitatea microbiană, păstrând în același timp o anumită diversitate.

„Acest studiu arată că microbii răspund la stres și se recuperează într-un model previzibil”, a mai spus, de asemenea, ecologistul Amy Apprill, de la Instituția Oceanografică Woods Hole din Massachusetts.

„Aceste informații de bază ne pot ajuta să dezvoltăm probiotice sau alte tratamente microbiene pentru coralii tropicali stresați”, s-a concluzionat.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele