11 aug. 2022 | 10:55

O comoară, considerată pierdută de mai bine de trei secole, descoperită în Marea Caraibelor: ce au găsit cercetătorii

ACTUALITATE
O comoară, considerată pierdută de mai bine de trei secole, descoperită în Marea Caraibelor: ce au găsit cercetătorii

În zorii „Epocii de Aur” a pirateriei, o comoară a unei nave spaniole s-a pierdut în Marea Caraibelor, imediat după scufundarea unei nave. 350 de ani mai târziu, relicvele au fost găsite din adâncuri. Ele vor fi duse la Muzeul Maritim din Bahamas.

Povestea începe pe 4 ianuarie 1656, când Nuestra Señora de las Maravillas s-a ciocnit de o altă barcă din flota sa și s-a prăbușit într-un recif de corali din largul Bahamas.

Nava de aproape 900 de tone se îndrepta spre Spania, transportând o comoară formată din obiecte din aur masiv.

comoara-gasita-bahamas-pirati

Parte din comoara descoperită

Ce conține comoara descoperită recent

Cercetătorii au găsit acum o colecție uimitoare de bijuterii, aur, borcane spaniole de măsline, porțelan chinezesc, monede și chiar un mâner de argint pentru sabie care a aparținut soldatului Don Martin de Aranda y Gusmán.

Ei au mai spus, de asemenea, că cele mai uimitoare descoperiri au fost bijuteriile asociate Ordinului de Santiago, cel mai prestigios ordin militar al Spaniei. Una dintre bijuterii constă într-un pandantiv de aur cu Crucea lui Santiago în centru, proiectat sub forma unei scoici și prezentând o piatră bezoar indiană, folosită în mod obișnuit în trecut pentru presupusele sale proprietăți vindecătoare.

Împreună cu bijuteriile impresionante, se pare că această navă transporta o mulțime de obiecte de contrabandă, practică destul de comună la acea vreme.

„Galeonul a fost umplut cu contrabandă care ungea ilegal palmele negustorilor și oficialilor spanioli. Cercetările noastre constată că cele mai multe monede recuperate au fost bătute în Mexic. Cu toate astea, Maravillas nu a încărcat oficial monede în Mexic, așadar vorbim despre contrabandă, în mod sigur”, au mai declarat aceștia.

Din păcate, prezența contrabandei ilegale sugerează că înregistrările oficiale care enumeră ceea ce era pe navă sunt cel mai probabil greșite, ceea ce înseamnă că porțiuni din povestea acestei nave ar putea încă să se afle pe fundul mării.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele