Reacția SUA privind incidentele din Transnistria. Avertismentul transmis de americani

Reacția SUA privind incidentele din Transnistria. Avertismentul transmis de americani

Departamentul de Stat al SUA este la curent cu exploziile care au avut loc, luni, 25 aprilie, în Transnistria, regiunea separatistă susținută de ruși din interiorul Moldovei, și „monitorizează îndeaproape situația”, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt Ned Price. De asemenea, oficialul american a transmis un avertisment.

SUA reacționează la exploziile din Transnistria

Statele Unite au avertizat, marți, împotriva tentativelor de „escaladare a tensiunilor” după o serie de explozii într-o regiune separatistă a Moldovei, susținută de ruși, care se învecinează cu Ucraina. Deși nu a susținut afirmația Kievului conform căreia Rusia este responsabilă pentru incidentele din Transnistria, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat reporterilor că „rămânem îngrijorați de orice potențiale tentative de escaladare a tensiunilor”.

„Reiterăm apelul Guvernului Republicii Moldova la calm, ca răspuns la aceste incidente și sprijinim pe deplin, așa cum ne-ați auzit spunând anterior, integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, respectăm neutralitatea garantată constituțional”, a spus Price la un briefing al Departamentului de Stat.

Avertisment lansat de americani

Totodată, SUA avertizează împotriva unei tentative de escaladare a tensiunilor, după o serie de explozii în regiunea separatistă moldoveană prorusă Transnistria, situată la granița cu Ucraina.

„Rămânem îngrijoraţi în privinţa oricărei eventuale tentative de escaladare a tensiunilor”, a avertizat purtătorul de cuvânt de cuvânt al Departamentului de Stat.

Rep. Moldova a luat măsuri de consolidare a securităţii sale

Republica Moldova a anunţat, marţi, măsuri de consolidare a securităţii sale după exploziile în Transnistria, susţinută de Moscova. Țara vecină se teme de o extindere a conflictului actual din Ucraina.

Despre acest lucru, Ned Price a spus că „nu cunoaştem toate detaliile”, dar a adăugat că „facem ecou apelurilor guvernului moldovenesc la calm ca răspuns la aceste evenimente şi sprijinim pe deplin integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova”.

Incidente misterioase în regiunea prorusă

Forțele ruse sunt poziționate în Transnistria de trei decenii, după ce regiunea predominant rusofonă s-a separat de fosta republică sovietică, decizie nerecunoscută la nivel internațional. Recentele explozii misterioase, care au vizat Ministerul Securității de stat, un turn de radio și o unitate militară, au survenit la câteva zile după ce un comandant înalt rus a susținut că vorbitorii de limbă rusă din Moldova sunt asupriți.

Declaraţia Rusiei a declanşat alarma în Moldova, deoarece Kremlinul a folosit acelaşi argument după ce a lansat invazia sângeroasă a Ucrainei la sfârșitul lunii februarie.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a călătorit în Republica Moldova la scurt timp după invadarea Ucrainei, ca parte a unei manifestări de sprijin, atât pentru suveranitatea țării, cât și pentru eforturile sale de a primi refugiați.

Citește și: