Reacția lui Olaf Scholz, după ce Zelenski a refuzat să îl primească pe șeful statului german la Kiev. Care a fost, de fapt, motivul
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a enervat pe nemți, după ce Kievul a refuzat să-l primească pe președintele Germaniei. Mai mulţi politicieni din coaliţia guvernamentală de la Berlin și-au exprimat iritarea față de gestul liderului ucrainean. „Este mai mult decât supărător“, a declarat Nils Schmid, expert în politică externă al Partidului Social Democrat (SPD), formaţiunea cancelarului Scholz.
Olaf Scholz, reacție după refuzul Kievului de a-l primi în vizită pe președintele Germaniei
Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat iritarea față de refuzul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, de a accepta vizita omologului său german, Frank-Walter Steinmeier, catalogând acest gest drept „deranjant“. În ceea ce îl privește, Scholz a ținut să precizeze că nu are planuri imediate de a călători în capitala ucraineană.
Frank-Walter Steinmeier, un susținător al reconcilierii cu Rusia pentru o perioadă îndelungată, a declarat marți că i s-a transmis de la Kiev că vizita sa nu este binevenită. Ulterior, un oficial ucrainean a negat că preşedintele Volodimir Zelenski ar fi refuzat propunerea de vizită a lui Steinmeier.
„Preşedintele (Steinmeier) ar fi dorit să meargă în Ucraina şi să-i facă o vizită preşedintelui Zelenski“, a declarat Scholz.
„Ar fi fost bine să-l primească. Nu doresc să comentez mai mult. Este un pic deranjant, ca să o spun politicos“, a completat cancelarul german.
Cu toate că este așteptat la Kiev, acesta a declarat că nu pleacă deocamdată în Ucraina, justificând că a fost în capitala Ucrainei cu câteva zile înainte de a începe războiul. Olaf Scholz a mai menționat, de asemenea, că se află în contacte mai regulate cu Zelenski decât aproape orice alt politician occidental.
Episodul ar putea afecta şi decizia lui Scholz de a face o vizită la Kiev
La rândul său, Nils Schmid, expert în politică externă al Partidului Social Democrat (SPD), formaţiunea cancelarului Scholz, a afirmat că refuzul lui Zelenski de a-l invita pe Steinmeier „este mai mult decât supărător“.
„Suntem ţări aliate şi ar fi fost un semn bun dacă Steinmeier ar fi mers la Kiev împreună cu alţi şefi de stat“, a declarat el pentru postul de radio Deutschalndfunk, apreciind că decizia părţii ucrainene este „complet de neînţeles“ pentru mulţi germani.
Potrivit lui Wolfgang Kubicki, numărul 2 în Partidul Liber Democrat (FDP) din coaliţia guvernamentală tripartită, episodul ar putea afecta şi decizia lui Scholz de a face o vizită la Kiev.
„Nu îmi pot imagina că un cancelar al unui guvern din care face parte şi FDP ar merge într-o ţară care l-a declarat indezirabil pe şeful statului nostru“, a spus el.