Războiul detonează bombă după bombă în sistemul bancar: banii dispar de la o zi la alta
Conflictul militar iscat de trupele rusești în Ucraina a acționat ca o undă de șoc asupra piețelor financiare ale lumii. În general, aproape toate activele au consemnat deprecieri, mai mici sau mai mari, excepții făcând aurul, care se dovedește a fi o investiție de refugiu în astfel de momente de criză.
Acțiunile băncilor, în schimb, sunt în declin, pe fondul agresiunilor desfășurate de Rusia în țara vecină.
Joi, acțiunile băncilor din zona euro au marcat un declin puternic. Indicele bursier pentru băncile din zona euro marchează, din nefericire, cea mai slabă zi din martie 2020, când pieţele financiare erau afectate de informaţiile privind pandemia de COVID-19.
Toate câștigurile din 2022 au fost șterse cu buretele
În miezul zilei de joi, indicele a scăzut cu 8,6%. Procentul poate părea nesemnificativ, până când aflăm că reprezintă dispariția tuturor câștigurilor înregistrate de la începutul anului până în prezent.
Contextul general de pe piețele financiare-cheie este unul și mai sensibil. Ca urmare a evenimentelor tragice din Ucraina, prețul petrolului depășește pragul de 100 de dolari pe baril, prima dată din 2014. Rusia exportă în jur de 5 milioane de barili de petrol în fiecare zi, aproximativ 5% din cererea globală.
Piețele bursiere globale suferă cea mai amplă lovitură din 2020. Cu toate acestea, panică nu este la fel de mare că la începutul anului 2020. Incertitudinea este cel mai important motor pentru piețele de valori globale în prezent deoarece investitorii nu știu ce va urmă.
Corecția de pe piața futures a Nasdaq-100 s-a adâncit ierila peste 20%. O mare parte a acestei scăderi a fost însă cauzată de așteptările privind înăsprirea politicii monetare din partea Fed. Contractele futures pe DAX au scăzut cu aproximativ 15% de la jumătatea lunii ianuarie și se tranzacționează în apropierea maximelor prepandemice.
De asemenea, conform Broker-ului de burse internaționale XTB, nu ar trebui să fie surprinzător faptul că firmele și companiile rusești cu o mare expunere în Rusia sunt cele mai afectate. Indicele rusesc RTS a scăzut cu peste 60% de la maximul din octombrie 2021 și s-a tranzacționat pentru scurt timp sub minimele din 2020!