09 mart. 2022 | 23:10

Ratele la bănci, tot mai greu de dus: cum te mai poți salva din fața avalanșei de scumpiri

ACTUALITATE
Ratele la bănci, tot mai greu de dus: cum te mai poți salva din fața avalanșei de scumpiri

Ratele românilor care au contractat credite cu dobânzi variabile ajung să fie tot mai greu de suportat, în contextul puternic inflaționist pe care îl traversăm în ultima perioadă și al instabilității piețelor financiare ale lumii.

Principalii indicatori în funcție de care se calculează dobânzile bancare consemnează creșteri istorice.

Românii, prăbușiți de scumpiri

ROBOR la trei luni – folosit pentru calcularea dobânzilor variabile pentru creditele în lei, luate înainte de luna mai 2019 – a crescut la 4,31%, faţă de 4,25%, valoarea din şedinţa precedentă. Trebuie menționat faptul că vorbim despre cea mai ridicată valoare din 5 august 2013 şi până acum.

De asemenea, ROBOR la şase luni a crescut la 4,38%, faţă de 4,30%, nivelul din şedinţa precedentă. Și aici avem parte de un record nedorit. Aceasta este cea mai mare valoare din 7 august 2013 şi până acum.

Perioada următoare va aduce și mai multe scumpiri, spun analiștii economici, conform cărora indicatorii vor evolua și mai mult, în detrimentul consumatorilor. Până la finele anului, ROBOR 4,5% – 5%, iar IRCC la 4%. Amintim faptul că IRCC înlocuiește ROBOR pentru creditele noi, de după luna mai a anului 2019. Banca Națională a României publică zilnic indicele de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare dintr-o anumită perioada (acest IRCC BNR). La finalul fiecărui trimestru, se determina o valoare actualizată a acestuia, care apoi este aplicată pentru următorul trimestru tuturor împrumuturilor cu dobânda variabilă luate de români.

Ai vreo soluție să scapi de scumpiri?

Dacă un contract de împrumut este deja în derulare și are dobânda variabilă, influențată de ROBOR, o soluție ar putea fi refinanțarea lui și, implicit, aducerea sa la IRCC. Există posibilitatea ca analiștii să aibă dreptate, iar IRCC să nu se scumpească atât de puternic precum ROBOR, prin urmare, vei plăti o dobândă mai mică, însă dat fiind contextul incert, e foarte dificil să existe o acuratețe foarte mare în previziunile acestora.

Dacă nu a fost încă contractat împrumutul și există doar intenția de a-l obține, specialiștii recomandă orientarea către dobânzile fixe, pe perioade cât mai extinse. Doar așa pot fi evitate oscilațiile de acest tip!