Raport șocant în Australia. Schimbări dramatice și daune grave aduse naturii
Viața sălbatică unică a Australiei este în retragere, în timp ce aceasta se confruntă cu incendii de vegetație, secetă, activitate umană și încălzire globală, potrivit unui raport guvernamental „șocant” publicat marți, care a provocat apeluri la schimbări dramatice.
Schimbări dramatice în Australia
Principalele constatări ale raportului științific cincinal, publicate cu puțin timp înainte de publicarea integrală a acestuia, descriu o imagine a daunelor generalizate aduse naturii, atât pe uscat, cât și în apă.
Distrugerile sunt grăbite de un climat care a încălzit temperatura medie a uscatului australian cu 1,4 grade Celsius de la începutul secolului XX, potrivit raportului.
Ministrul mediului, Tanya Plibersek, a declarat că este un „document șocant”.
„Spune o poveste de criză și declin a mediului din Australia”, a adăugat ea.
Plibersek, membră a Partidului Laburist de centru-stânga, care a ajuns la putere în alegerile din mai, a declarat că predecesorul său din cadrul guvernului conservator anterior a primit raportul în decembrie 2021, dar nu l-a publicat niciodată.
„Nu voi pune capul în nisip”, a spus ea.
Incendiile de tufișuri din Australia din „vara neagră” 2019-2020 au ars peste opt milioane de hectare de vegetație nativă și au ucis sau strămutat 1-3 miliarde de animale, au arătat principalele concluzii ale raportului.
Valurile de căldură marină au provocat albirea în masă a coralilor în Marea Barieră de Corali în 2016, 2017 și 2020, se arată în raport. De atunci, un raport guvernamental din martie a constatat că reciful a suferit din nou o albire în masă.
„Sfâșietor. Milioane de hectare de pădure primară au fost defrișate din 1990.
Mai mult de șapte milioane de hectare de habitat pentru specii amenințate au fost defrișate între 2000 și 2017 fără a fi evaluate în conformitate cu legile de conservare a mediului din Australia”, a constatat raportul.
În cinci ani, peste 200 de specii de plante și animale de importanță națională au fost adăugate pe lista speciilor amenințate în conformitate cu legile de mediu din Australia.
„Australia a pierdut mai multe specii de mamifere decât orice alt continent”, se arată în raport, iar numărul de specii noi enumerate ca fiind mai amenințate a crescut cu opt procente în cinci ani.
Poluarea, în continuă creștere
De asemenea, raportul a constatat că orașele australiene se dezvoltă rapid, ceea ce duce la creșterea căldurii urbane, a poluării și a deșeurilor, în timp ce resursele de apă și de energie sunt întinse.
„Sydney a pierdut mai mult de 70% din vegetația nativă din cauza dezvoltării”, se arată în raport.
Canalele de scurgere a apelor pluviale din Sydney Habour au creat, de asemenea, puncte fierbinți de poluare cu concentrații de 20 de ori mai mari decât atunci când portul era curat.
„Constatările acestui raport sunt sfâșietoare, iar eșecurile conducerii care au dus la pierderi la această scară sunt devastatoare”, a declarat directorul executiv interimar al WWF-Australia, Rachel Lowry.
„Dacă ignorăm avertismentele din acest raport, atunci specii emblematice precum koala din estul Australiei sau cel mai mare mamifer planor al nostru, planorul mare, vor dispărea pentru totdeauna sub ochii noștri.”
WWF-Australia a declarat că raportul ar trebui să fie un „punct de cotitură” care să ducă la investiții mai mari și la legi mai puternice pentru a proteja viața sălbatică și natura sălbatică a Australiei.
Lowry a îndemnat noul guvern să acționeze rapid, condamnând legislația de mediu existentă pentru că „eșuează lamentabil” în protejarea speciilor amenințate.
„Atunci când permitem pierderi de o asemenea amploare, nu pierdem doar o parte din identitatea Australiei, ci pierdem și oportunitatea de a asigura o economie sănătoasă și prosperă alături de unele dintre cele mai prețioase bunuri naturale din lume”, a spus ea.
Noul raport „devastator” a arătat că zonele de coastă și mediile marine se deteriorează, a declarat Australian Marine Conservation Society.
”