04 mai 2022 | 09:51

Protest al sindicaliștilor în fața Guvernului. Ce solicitări fac

ULTIMA ORĂ
Protest al sindicaliștilor în fața Guvernului. Ce solicitări fac

Sute de persoane s-au strâns miercuri dimineață în Piaţa Victoriei. Acestea cer abrogarea liberalizării preţurilor la energie şi carburanţi, dar şi renegocierea PNRR. Ministrul Muncii le-a promis protestatarilor că va ieşi la negocieri cu liderii sindicaliştilor.

Sindicaliștii, nou protest în fața Guvernului. Confederaţia Sindicală Naţionale Meridian își strigă nemulțumirile

Update: Protestatarii au explicat aspectele importante care i-au făcut să iasă în stradă

„În primul rând, nu se respectă statul de drept în România prin faptul că legi organice ale Parlamentului României nu sunt puse în aplicare. Vorbim despre statutul personalului feroviar, vorbim despre statutul personalului silvic, vorbim despre legea 150 din 2017 privind salarizarea peronalului din domeniul public din funcţiile publice şi personal contractual, vorbim despre coşul minim de consum şi legea pensiilor civile şi militare.

Acestea sunt aspectele importante pentru noi. Dincolo de aceastea sunt şi aspecte de convergenţă, dar colegii de la CFR vă vor spune de ce am ajuns atât de prost”, a declarat Dumitru Fornea, Confederaţia Sindicală Naţională Meridian.

Știrea inițială: Un nou protest are loc, miercuri, între orele 10.30 și 13.00, în fața Guvernului. Membrii structurilor Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian își vor striga nemulțumirile cu privire la ”nerespectarea statului de drept şi a legilor adoptate de Parlament” și solicitând soluționarea unor revendicări sociale care au fost cerute de nenumărate ori autorităţilor competente, dar fără rezultate concrete din partea acestora.

Sindicatele spun că prețurile care au explodat la produsele de bază, curent electric și energie termică dar și inflația, îi fac pe românii care trăiesc dintr-un salariu sau pensie să ajungă într-o situație critică și neputând să ducă nici măcar un trai modest.

Aceștia atrag atenția că legislația muncii nu e echitabilă şi descurajează asocierea lucrătorilor în sindicate şi angajarea forţei de muncă tinere în ţară. Pe de altă parte ceștia susțin că structura legală a relaţiilor industriale favorizează interesele companiilor multinaţionale, în detrimentul intereselor lucrătorilor şi al societăţii în general.

Angajații au obligația să se adreseze instanţelor de judecată pentru a li se plăti drepturile legale.

„Legislaţia muncii a devenit opţională pentru unii manageri ai companiilor de stat (care actualmente nici nu mai sunt în funcţii însă companiile suportă consecinţele negative ale deciziilor anterioare), în condiţiile în care, încurajaţi fiind de guvernarea precedentă, au tăiat efectiv din Bugetele de Venituri şi Cheltuieli, exact la capitolul cheltuieli cu personalul, fără nicio logică şi justificare fundamentată, drepturi salariale existente în Contractele Individuale de Muncă, deşi în paralel au continuat să efectueze cheltuieli nejustificate şi inutile ce nu contribuie la redresarea post – COVID.

Solicităm ca actuala guvernare să impună, prin organele de administrare legal constituite, conducerilor executive şi consiliilor de administraţie, respectarea atât a drepturilor salariale ale angajaţilor, cât şi a celorlalte drepturi din CIM/CCM încheiate la nivel de unitate! Solicităm ca actuala guvernare să susţină, prin organele de administrare legal constituite, conducerilor executive şi consiliilor de administraţie, dialogul social la nivel de unitate şi să trateze organizaţiile sindicale ca parteneri de discuţii şi consultări periodice””, spun sindicatele.

Totodată, sindicaliștii cer majorarea salariului minim brut garantat în plată, pentru toate categoriile socio-profesionale la 3.000 lei.