20 iun. 2022 | 08:00

Procesul de sute de miliarde care l-ar putea falimenta pe Elon Musk: e acuzat de speculă și schemă piramidală

ACTUALITATE
Procesul de sute de miliarde care l-ar putea falimenta pe Elon Musk: e acuzat de speculă și schemă piramidală

Pe hârtie, Elon Musk este cel mai bogat om din lume. În practică, el nu are foarte mulți bani în conturi, cei mai mulți fiind blocați în investiții și în companiile sale, precum Tesla și SpaceX. Din acest motiv, un proces cu miză de sute de miliarde de dolari l-ar putea duce în faliment.

De-a lungul ultimilor ani, Elon Musk a încurajat mai multe investiții în criptomonede. Tot el a și îngropat câteva prin intermediul unor postări pe Twitter. Având în vedere statutul său de influencer pe piața crypto, nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră faptul că cineva a decis să-l dea în judecată pentru ”derularea unei scheme piramidale”.

Elon Musk, dat în judecată pentru 258 de miliarde de dolari

Elon Musk are 98,7 milioane de urmăritori pe Twitter și, din această poziție privilegiată, a încurajat în mai multe rânduri investițiile în diverse criptomonede, mai ales în Dogecoin. În același timp, a făcut mai multe anunțuri prin care a influențat în jos valoarea de achiziție a acelorași bani virtuali. Un exemplu în acest sens a fost când a anunțat că vei putea achiziționa o Tesla cu Dogecoin, un mare vot de încredere pentru criptomonedă, ca apoi să revină asupra deciziei.

În orice caz, rolul lui Elon Musk în fluctuațiile Dogecoin face acum subiectul unui proces intentat în tribunalul federal din Manhattan. Reclamantul Keith Johnson i-a acuzat pe cel mai bogat om din lume, compania de maşini electrice Tesla şi gigantul specializat pe explorarea spațiului, SpaceX, de înşelătorie. Practic, îl acuză pe Elon Musk și companiile conduse de el pentru că au promovat Dogecoin şi au crescut preţul criptomonedei, pentru ca apoi să lase preţul să scadă, conform Reuters.

Ca să înțelegi mai bine contextul din spate, este suficient să ai în vedere că Dogecoin a valorat 0,05 dolari în weekendul care tocmai s-a încheiat, după o devalorizare de aproximativ 70% în ultimele șase luni.

”În 2019, pârâţii erau conştienţi că Dogecoin nu avea nicio valoare, însă au promovat-o pentru a profita de pe urma tranzacţionării acesteia”, se arată în plângerea înaintată în tribunal. ”Musk şi-a folosit poziţia de cel mai bogat om din lume pentru a opera şi manipula schema piramidală Dogecoin pentru profit, expunere şi distracţie”, se mai menționează în document.

Declarații ale lui Warren Buffett, Bill Gates și alți miliardari cu influență sunt folosite printre argumentele procesului, având în vedere că toți au pus la îndoială valoarea criptomonedei Dogecoin.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele