13 apr. 2022 | 10:40

Prima doamnă a Ucrainei: „Războiul nu trebuie să devină ceva normal. Victimele nu trebuie să devină doar niște statistici”

ULTIMA ORĂ
Prima doamnă a Ucrainei: „Războiul nu trebuie să devină ceva normal. Victimele nu trebuie să devină doar niște statistici”

În timp ce președintele s-a concentrat pe lupta militară împotriva forțelor ruse, prima doamnă s-a concentrat pe problemele umanitare și ale copiilor, depunând eforturi pentru a crește gradul de conștientizare globală cu privire la suferința ucrainenilor de rând ca urmare a războiului.

Olena Zelenska avertizează că nimeni în Ucraina nu este ferit de forțele ruse

Când trupele ruse au invadat ucraina, președintele Volodimir Zelenski și prima doamnă Olena Zelenska au refuzat să fugă sau să cedeze, optând, în schimb, ca mulți dintre compatrioții și femeile lor, pentru sfidare în fața agresiunii. Christiane Amanpour de la CNN a intervievat-o pe Zelenska prin e-mail, iar răspunsurile ei au fost traduse din ucraineană.

„Mulți dintre cei care au scăpat singuri de pe câmpurile de luptă, care au văzut moartea, spun că principalul leac după experiență este să acționeze, să facă ceva, să fie de ajutor cuiva. Sunt susținut personal de faptul că încerc să îi protejez și să-i susțin pe ceilalți.

Copiii și nevoile lor au fost unul dintre principalele domenii ale muncii mele, alături de introducerea drepturilor egale pentru toți ucrainenii. Înainte de război am lansat o reformă a alimentației școlare, pregătindu-ne de mai mulți ani, pentru a o face gustoasă și sănătoasă în același timp pentru ca copiii să se îmbolnăvească mai puțin. Cum mă simt acum? Simt că am fost aruncați cu ani și decenii în urmă”, a spus Olena Zelenska.

Olena Zelenska a mai fost întrebată despre munca pe care a făcut-o pentru a sprijini femeile ucrainene și copiii refugiați și ce mai poate face lumea pentru a ajuta pe acest front, la care aceasta a răspuns:

„Acum lucrez în mai multe direcții. Vara, am reușit să creăm summit-ul primelor doamne și domnișoare ale lumii, iar acum colegii mei sunt adevărați aliați în asta. În primul rând, ne evacuăm cei mai vulnerabili, copiii cu cancer, cei cu dizabilități și orfanii, în țări care sunt de acord să-i accepte pentru tratament și reabilitare. Ruta principală trece prin Polonia, iar de acolo către alte țări europene.

În al doilea rând, importăm incubatoare în Ucraina pentru a sprijini nou-născuții din orașele care sunt bombardate de ruși. În multe spitale sunt pene de curent, iar viața copiilor este în pericol. Prin urmare, avem nevoie de dispozitive care salvează vieți fără întrerupere. Două astfel de dispozitive au fost deja livrate și încă opt incubatoare sunt planificate să fie livrate.

În al treilea rând, accelerăm adaptarea refugiaților, copiii și mamele lor, la noua locație, deoarece ajutorul umanitar nu este suficient: copiii au nevoie de socializare accelerată și de școală într-un loc nou. În special, acest lucru se aplică miilor de copii cu autism care s-au găsit în străinătate. Acum lucrăm pentru a le facilita accesul la cursuri, altfel dezvoltarea lor pur și simplu se va opri”.

„Volodimir și echipa sa locuiesc în biroul președintelui”

Prima doamnă a Ucrainei a mai declarat și că războiul nu trebuie să devină o obișnuință, dar și că morțile provocate de invazia brutală a Rusiei nu trebuie să devină „doar niște statistici”. În plus, a dezvăluit și modul în care se mai poate vedea cu soțul său de când a început invazia asupra Ucrainei.

„Volodimir și echipa sa locuiesc de fapt în biroul președintelui. Din cauza pericolului, mie și copiilor mei ni s-a interzis să stăm acolo. Așadar, de mai bine de o lună comunicăm doar telefonic.

Întotdeauna am știut că el a fost și va fi un sprijin de încredere pentru mine. Apoi a devenit un tată minunat și un sprijin pentru familia noastră. Și acum a arătat aceleași trăsături. El nu s-a schimbat. Doar că mai mulți oameni l-au văzut prin ochii mei”.