Țările europene cu cele mai mici prețuri la benzină și motorină. Sunt de aproape 3 ori sub prețul din România

Țările europene cu cele mai mici prețuri la benzină și motorină. Sunt de aproape 3 ori sub prețul din România

Costurile combustibilului ridică mari probleme pentru economia mondială.

Este bine știut că prețul combustibilului influențează aproape toate aspectele economiei, motiv pentru care cu cât prețul pentru diferite tipuri de combustibil crește cu atât cresc și prețurile de pe piață, indiferent că mă refer la alimente sau alte tipuri de produse.

În topul prețurilor la nivel european (inclusiv Marea Britanie, Turcia, Belarus, Rusia, Ucraina și Cipru) România se situează pe locul 17 din 42 posibile. Cu alte cuvinte, media prețului în euro pentru benzină este de 1,571 euro, 1,714 euro pentru motorină și 0.804 euro pentru GPL. Totuși, există destule țări unde prețurile sunt mult sub cele de la noi.

O să fac abstracție de prețurile din Belarus, Rusia și Ucraina având în vedere războiul în care sunt implicate țările respective.

Așadar, Turcia este una din țările care vinde combustibil mult mai ieftin decât România. De altfel, vecinii noștri dau în medie 1,2 euro/litru de benzină, 1,28 euro/litru de motorină și 0,7 euro/litru GPL.

Turcii sunt urmați îndeaproape de către maghiari. În Ungaria va trebui să plătești 1,27 euro/litru de benzină, 1,27 euro/ litru de motorină și 0.9 euro/ litru GPL.

O altă țară importantă care vinde combustibil mai ieftin decât România este și Polonia. Acolo un litru de benzină costă 1,4 euro, în timp ce un litru de motorină se vinde cu 1,5 euro și 0.8 euro litru de GPL.

Cele mai mari prețuri

Cu toate acestea, România se situează mai bine decât țări ale căror economii sunt mult mai puternice. În Franța, Germania Norvegia și Țările de Jos prețurile sunt printre cele mai mari din Europa.

În Franța, un litru de benzină te va costa 1,7 euro, un litru de motorina 1,8 euro și un litru de GPL 0,8 euro. Un pic mai la est în Germania, un litru de benzină costă 1,9 euro, un litru de motorină este 2.012 euro și un litru de GPL 1,1 euro.

Dacă asta te-a speriat află că este loc și de mai rău. Spre exemplu, în Olanda prețul pentru benzină este de 2,1 euro per litru de benzină, în timp ce prețul motorinei este de 2.025 euro, iar GPL se vinde cu 1,121 euro per litru.

Trebuie amintit că în Germania, taxa pe energie pe motorină și benzină urmează să fie redusă temporar cu 14 euro cenți, respectiv 30 euro cenți pe litru. Pentru a face transportul public local mai accesibil, un bilet special de 90 de zile va fi pus la dispoziție pentru doar nouă euro pe lună.

Mai jos, poți vedea care este clasamentul prețurilor.

tablou preturi

Citește și: