Pretindem că suntem civilizați, dar adevărul despre specia umană e dureros: americanii scot la iveală totul, cu documente

Pretindem că suntem civilizați, dar adevărul despre specia umană e dureros: americanii scot la iveală totul, cu documente

Cu toții vrem să credem despre noi, ca societate, că am atins un înalt grad de civilizație și dezvoltare și că trăim vremuri mult mai privilegiate față de strămoșii noștri. Ei bine, nu am reușit să construim o societate atât de corectă pe cât de dorim să credem, iar acest lucru îl evidențiază cea mai mare democrație a lumii, cu documente.

Experții americani au întocmit o analiză care evidențiază faptul că, la nivel global, asistăm la o deteriorare a respectării drepturilor omului.

Războiul din Ucraina a scos la suprafață o realitate dureroasă, care nu ar trebui să aibă nicio legătură cu secolul în care trăim.

Ce spun americanii, de fapt

Guvernul american constată „regresul” persistent al drepturilor omului la nivel global.

„De mai mulţi ani asistăm la un regres alarmant al democraţiei, al statului de drept, al respectării drepturilor omului în numeroase locuri ale lumii”, a declarat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.

Oficialul mai precizează faptul că de la publicarea precedentului raport privind această temă, nu doar că nu s-au înregistrat îmbunătățiri, dar regresul drepturilor omului pe Pământ a continuat să se manifeste.

Ceea ce vedem acum în Ucraina evidențiază cel mai bine faptul că nu suntem nici pe departe ajunși la un grad atât de înalt de civilizație și dezvoltare, așa cum ne place să credem. Imaginile din țara vecină ne arată ce atrocități se pot comite, în anul de grație 2022, și cât de flagrant pot fi încă încălcate drepturile fundamentale ale omului, într-o țară europeană.

„Trupurile lăsate pe străzi cu mâinile legate; teatre, gări, blocuri reduse la ruine cu civili în interior”; „mărturiile unor femei şi fete care au fost violate şi civili sub asediu, murind de foame şi frig”, a punctat oficialul Statelor Unite.

„Fie că este vorba de o ţară prietenă sau de o ţară cu care noi avem diferende reale, unitatea noastră de măsură este aceeaşi”, pentru că drepturile omului „sunt universale”, a ținut acesta să mai precizeze.

Citește și: