Pregătește-te cu bani grei, pentru coșul zilnic: de-abia acum vin adevăratele scumpiri

Pregătește-te cu bani grei, pentru coșul zilnic: de-abia acum vin adevăratele scumpiri

Dacă te-ai plâns până acum de prețurile tot mai piperate la alimente, trebuie să știi că se poate și mai rău. Mai mult, perioada care urmează ne va aduce scumpiri mult mai accentuate.

Din păcate, românii vor trebui să înfrunte un nou val de scumpiri. Alimentele de bază, inclusiv produsele de panificația, carnea și ouăle vor fi afectate de majorările de preț. Prin urmare, pregătește-te să scoți mai mulți bani din buzunar când mergi la magazin, chiar dacă lista de cumpărături este aceeași sau poate chiar mai scurtă.

De ce vin scumpirile?

Conform analiștilor economici, scumpirile la alimentele de bază sunt iminente, deoarece ele vin pe fondul exploziei de prețuri de pe piețele de energie. Atât electricitatea, cât și gazul natural sunt mai scumpe, iar acest cost mai mare de producție trebuie să se regăsească undeva, motiv pentru care îl vom vedea noi, în calitate de cumpărători, afișat la raft.

Mai mult decât atât, mulți producători vorbesc și despre majorarea prețurilor la cereale.

”Discutăm de creşterea preţului la cereale, a mai crescut după seceta din anul 2020, creşterea preţului la energie electrică, gaze, care intervin direct în acest sector. Creşterile pot ajunge până la 60%, sigur, nu se va ajunge până acolo, pentru că puterea de cumpărare a românilor este mică. În sectorul panificaţiei se fac calcule de preţuri, zilnic, pentru a rezista la un anumit nivel”, a spus Dragoş Frumoşu, preşedintele Federaţiei Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară (SINDALIMENTA), pentru Adevărul.

Oficialul nu vede deloc cu ochi buni evoluțiile de preț din următoarea perioadă și se așteaptă ca prețurile să crească pe tot lanțul alimentar.

Cât de mult vor evolua prețurile? Ei bine, oficialul spune că, dacă până acum am avut o apreciere de 15%, sigur vom mai suporta din buzunar încă 15% în plus, în viitorul apropiat, inclusiv la carnea de pasăre sau de porc.

Citește și: