În plin val de scumpiri, mai avem o singură speranță. Cine ne poate salva, printr-un simplu gest

În plin val de scumpiri, mai avem o singură speranță. Cine ne poate salva, printr-un simplu gest

Nu trebuie să fii specialist în economie pentru a-ți da seama că perioada pe care o traversăm acum este marcată de un puternic val inflaționist, care ne aduce scumpiri în masă, la aproape toate bunurile și serviciile.

În plin val de scumpiri, toată speranța analiștilor economici se îndreaptă către membrii Băncii Centrale Europene (BCE). Instituția are instrumentele economice necesare pentru a interveni și a tempera rata inflaționistă explozivă.

Cea mai mare îngrijorare e reprezentată de prețurile la energie

Scumpirea de pe piețele de energie electrică și gaze naturale stârnește, la această oră, cel mai mare curent de îngrijorare în rândul specialiștilor. Prin urmare, economiștii urmăresc îndeaproape evoluția prețurilor pe acest sector și ar putea lua măsuri, dacă acestea nu se liniștesc.

Isabel Schnabel, membră a consiliului de administraţie al instituţiei, a declarat sâmbătă că experții din cadrul Băncii Centrale Europene ar putea fi nevoiți să intervină dacă preţurile energiei vor continua să crească.

Îți amintesc faptul că, zona euro se confruntă cu o inflație explozivă, de 5%, ceea ce înseamnă peste dublul de 2% asumat de BCE, anterior și recomandat de experți. Nici în Uniunea Europeană lucrurile nu stau mai bine, din păcate.

”Tranziţia ecologică prezintă riscuri pentru inflaţia pe termen mediu. Creşterea preţurilor la energie poate necesita o abatere de la o politică de ignorare”, a spus Schnabel într-un discurs.

Când ar putea interveni, mai exact, BCE? Analiștii din cadrul instituției europene așteaptă două mari semnale, care le vor arăta dacă e momentul să ia măsuri și să intervină, pentru a combate valul inflaționist. Se urmărește, concret, dacă preţurile ridicate ale energiei se transferă către alte sectoare ale economiei şi modifică comportamentul de stabilire a preţurilor.

De asemenea, se are în calcul scenariul în care traiectoria preţurilor la energie, puternic afectate de taxele pe carbon şi de tranziţia ecologică, ameninţă să împingă inflaţia generală peste ţintă.

Citește și: