28 apr. 2022 | 11:39

Poluarea în București: zi-mi în ce sector stai, ca să-ți spun cât de afectat ești

ACTUALITATE
Poluarea în București: zi-mi în ce sector stai, ca să-ți spun cât de afectat ești

În București, poluarea este într-o fază critică. Capitala este un oraș sufocat de trafic și de betoane, iar pentru fiecare bucureștean există doar 0.88 copaci – calculul e făcut pentru o populație de doar 1,9 milioane.

Referitor la cele mai poluate sectoare din Bucurelti, cel mai prost o duc locuitorii din Sectorul 2, cu o jumătate de copac fiecare. La polul opus, cel mai bine o duc cei din Sectorul 1, cu doi arbori jumătate de fiecare. Mai mult, în Sectorul 3 sunt cele mai multe spații verzi degradate. Aceste date apar într-un raport de mediu, o cartografie a problemelor cu care se confruntă Capitala, întocmit de expertul independent prof. univ. dr. Cristian Iojă, și publicat pe Platforma de Mediu.

Situația poluării în București, pe sectoare

Sursa: Platforma de Mediu

Conform acestui raport, în Capitală au fost inventariați 1.717.339 de arbori, dintre care 194.000 în păduri. Dintre aceștia, 110 arbori sunt ocrotiți. Raportați la numărul de locuitori, reiese că media pe București este de 0,88 arbori, în condițiile în care Uniunea Europeană recomandă trei arbori pe cap de locuitor.

În acest studiu, componentele infrastructurii verzi a municipiului București inclus: Pădurea Băneasa, Parcul Natural Văcărești, parcurile municipiului București și celelalte componente verzi (grădini ale complexelor rezidențiale, aliniamente stradale, scuaruri etc.).

Ca referință, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a făcut un avertisment asupra încălzirii globale: omenirea se confruntă cu o „spirală de autodistrugere”. Numărul din ce în ce mai mare de dezastre la nivel mondial este datorat acțiunii omului asupra climei, conform ONU. În acest sens, ONU face apel la stoparea acestor acțiuni de distrugere a mediului înconjurător, potrivit Reuters. Într-un nou raport, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Reducerea Riscului de Dezastre subliniază că dezastrele se multiplică rapid în întreaga lume ca urmare a schimbărilor climatice provocate de acţiunea omului şi a gestionării defectuoase a riscurilor.

Este ușor să te simți pesimist atunci când oamenii de știință din întreaga lume avertizează că schimbările climatice au avansat alarmant. Acum este inevitabil ca societățile fie să se transforme, fie să fie transformate. Dar unii autori ai unui raport internațional recent privind clima, vedem și motive de optimism. Mai multe detalii poți citi AICI.