Poiana Narciselor, un loc de poveste în România: are milioane de flori și este deschis tuturor românilor

Poiana Narciselor, un loc de poveste în România: are milioane de flori și este deschis tuturor românilor

Poiana Narciselor sau cum este denumită în mod oficial, Rezervația Naturală Dumbrava Vadului este un loc de basm din România. Aici, turiștii pot regăsi milioane de flori, fiind totodată și o zonă protejată.

Turiștii care ajung la Vad, mai ales în luna mai, pot admira milioane de flori înflorite, pentru că suprafața acestei zone măsoară 400 de hectare. Narcisele care se află aici redau o imagine de basm, iar mirosul lor se poate simți de la sute de metri distanță.

Această arie este una protejată, astfel că este strict interzis culesul narciselor, precum și cositul ierbii. Localnicii afirmă că solul de aici are ceva aparte și că de la un an la altul, aceste flori răsar tot mai multe și tot mai frumoase, fiind un spectacol chiar și pentru ei.

„Ceva este deosebit aici. Nicăieri în ţară nu mai există aşa ceva. Solul are ceva deosebit. În fiecare an, ne minunăm de frumuseţea florilor. Chiar dacă le vedem de-o viaţă, mereu ai ceva nou de descoperit. Turiştii care vin aici sunt foarte încântaţi. Mulţi rămân muţi de uimire. Chiar dacă este interzis să culegi flori, puţini rezistă şi tot iau câteva fire. Rezervaţia s-a păstrat pentru că nu a fost atinsă de pesticide şi de alte lucruri artificiale. Este o minune a naturii ce nu a fost alterată de mâna omului“, a afirmat un locuitor al Vadului,  Gheorghe Mermenean.

În afară de cele câteva milioane de narcise, turiștii pot regăsi aici numeroase specii de gălbenele, bulbuc de munte, coada vulpii, stupiță, dar și alte specii de flori, precum și o faună diversificată, de la mamifere, la păsări, reptile, insecte și mulți fluturi.

Poiana Narciselor 1
Poiana Narciselor (Rezervația Naturală Dumbrava Vadului)

Poiana Narciselor este un loc de poveste oferit de natură

Denumirea florilor care se regăsesc într-un număr foarte mare, și anume narcisa, provine din mitologia greacă, fiind vorba despre un tânăr pe nume Narcis. Acesta era foarte preocupat de înfățișarea sa, ajungând să se îndrăgostească de propriul său chip.

După ce acesta moarte, narcisele încep să înflorească pe momrântul său. De asemenea, termenul de narcisism din psihologie provine din aceeași legendă. Acest loc i-a atras chiar și pe producătorii de film care au ales Poiana Narciselor pentru a filma un episod din „Neamul Șoimăreștilor”, film bazat pe cartea lui Mihail Sadoveanu.

În fiecare an, în data de 21 mai, la Poiana Narciselor are loc și Festivalul Narciselor. Aici, credincioșii îi sărbătoresc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, iar tinerii din Vad și din satele învecinate se îmbracă în costume populare păstrând tradițiile de odinioară.

În cadrul festivalului sunt comercializate și produse locale din zona Făgărașului. Pentru a ajunge la Poiana Narciselor, trebuia aleasă ruta de pe DN1, Brașov-Codlea-Peșani-Șercaia. De la Șercaia se alege DN73A până în satul Vad, iar de-aici mai sunt doar 3 kilometri de drum asfaltat până la locul de poveste, pe DC 107 C.

Foto: Mihai Aerolf/ Facebook